Sollentunas lärare i rödklädd protest mot nedskärningarna

Rödklädda lärare i protest mot nedskärningar. helenelundsskolan, Sollentuna
Nära två tredjedelar av de 120 anställda på Helenelundsskolan bar röda kläder redan i måndags. Några av dem samlades för en bild på trappan.
Stora delar av Sollentunas lärarkår ska bära röda kläder på måndag, den 10 juni, för att protestera mot och lyfta debatten om nedskärningar och ”effektiviseringar”.

– Budgeten för skolorna är inte längre i linje med de ökade kostnaderna för lokalhyror och löner med mera, säger Fanny Karnock som är lågstadielärare på Helenelundsskolan.

Konsekvensen av nedskärningarna blir att klasstorlekarna ökar, arbetsbördan blir större, och att skolan får ett arbetsmiljöproblem då fler och fler blir sjukskrivna, förklarar hon.

Inspirerad av kolleger i Skåne

För några veckor sedan såg hon att lärare i Hässleholm protesterade genom att gemensamt klä sig i rött. Färgvalet står inte för annat än att få uppmärksamhet, det ligger ingen politisk grund bakom, berättar Fanny Karnock som blev inspirerad av kollegerna i Skåne.

– Jag började prata med lärare här på vår skola och med lärare på andra skolor i Sollentuna som jag känner. Via sociala medier har det spridit sig rätt rejält nu. Flera skolor inne i stan och även runt om i landet har sagt att de ska hänga på, säger Fanny Karnock.

”Väldigt bra uppslutning”

På Helenelundsskolan genomförde lärarna en rödklädd protest redan i går, den 3 juni, och på måndag i nästa vecka är det alltså dags igen.

– Det var väldigt bra uppslutning hos oss i går. Uppemot två tredjedelar var rödklädda, och inte bara lärare utan även andra i personalen – på fritids, rektorer och skoladministratörer.

Har ni fått någon respons från politiker eller tjänstemän i kommunen?

– Nej, inte än, men det hoppas jag ska komma, säger Fanny Karnock.