ANNONS

Solna stad om beslutet: ”Oförståeligt”

Solna stad, stadshus
Solna stad anser att de gjort tillräckligt.
Arrivas beslut att dra in busstrafiken till fyra hållplatser i Solna väcker inte ilska bara hos resenärerna – utan även i Solna stad.
– Det är oförståeligt, säger stadsmiljöchefen David Nordin.
ANNONS

Det var i måndags som Arriva berättade att de ställer in all busstrafik från hållplatserna Kolonnvägen, Armégatan, Solna stadshus och Solnahallen. Anledningen: busskurerna är felbyggda och utgör en säkerhetsrisk.

Kommunen byggde fel – nu ställs bussarna in

Ingen tidsprognos

Enligt David Nordin, stadsmiljöchef i Solna stad, är det i grunden ett beslut från trafikförvaltningen i Region Stockholm. Hur länge trafiken från och till hållplatserna kommer att vara indragen vet han inte.

– Det kan endast trafikförvaltningen svara på. Vi valde att ta bort två väderskydd på Kolonnvägen och Armégatan för att snabbt avvärja de enligt trafikförvaltningen akuta problemen. Dessvärre tycks inte trafikförvaltningen anse att detta är tillräckligt, vilket för mig är oförståeligt, skriver han i ett mejl till Mitt i och tillägger att väderskydden är placerade på samma plats som tidigare.

För nära. 508:ans busshållplats vid Solna stadshus är en säkerhetsrisk, enligt Arriva. Foto: Ida Persson

David Nordin anser att det finns enklare sätt att värna om trafikanterna än att stänga av busstrafiken.

– Till exempel att låta bussen stanna ett par meter före väderskydden. Det är betydligt bättre än att ställa in trafiken vilket enbart drabbar resenärerna, skriver han.

ANNONS

Försöker hitta lösning

Solna stad har lämnat förslag till trafikförvaltningen om hur man kan lösa problemet med de resterande hållplatserna på Solna stadshus och Solnahallen.

– Nu är det upp till Trafikförvaltningen att avgöra om de tycker det är tillräckligt, säger David Nordin.

SL: ”Det sista vi vill göra”

På Region Stockholm har man en annan bild av situationen. Presstalesperson på SL, Aleksander Krajisnik, säger att man vid flera tillfällen försökt få Solna stad att åtgärda problemen med kurerna.

– Trafikförvaltningen har alltid, och kommer alltid, att ta det säkra före osäkra. Vi kan å våra resenärers vägnar bara beklaga att man valt att inte hörsamma trafikförvaltningens kontinuerliga uppmaningar, säger han.

Om kurerna står på exakt samma plats som tidigare, vad är problemet?

– I de fall då busskurerna har placerats på samma plats som tidigare har den nya modellen inneburit att säkerhetsavstånd inte kan uppfyllas. Att inte trafikera väderskydd är det sista vi vill göra, men det är – helt enkelt – alldeles för farligt.

Hur länge trafiken från de fyra hållplatserna kommer att vara inställd återstår att se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.