Solna centrum kan tvingas sluta med dofter

Mitt i Solna den 11 november 2014.
Mitt i Solna den 11 november 2014.
Staden har beslutat att Solna centrum ska sluta doftsätta sin innemiljö. Men Rodamco, som äger centrumet, har överklagat till länsstyrelsen.

Snart kan ett beslut komma.

För exakt ett år sedan skrev Lokaltidningen Mitt i Solna om att Solna centrum doftsatte sina entréer. Flera läsare hade hört av sig om fenomenet och berättade om sina svåra allergiska problem som de menade berodde på dofterna.

Huvudvärk, illamående, yrsel och andnöd – listan på symptom var lång.

Flera personer anmälde också doftsättningen till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, som då gjorde en utredning.

– Det var en stark pepparkaksdoft förra julen och nyåret. Då kom det in flest klagomål. Vi fick in tre stycken, men även från Astma- och allergiförbundet, säger Christina Hellman på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Efter att ha utrett saken kom man fram till att doftsättningen måste upphöra och skickade ett föreläggande till Rodamco.

– Vi har tittat på vilka kemikalier man använder, men också kollat på Folkhälsomyndighetens allmänna riktlinjer om ventilation som säger att man inte ska tillföra några ämnen. Vi anser att de inte behöver finnas i luften, säger Christina Hellman.

Rodamco Solna centrum har dock överklagat beslutet till länsstyrelsen. I ett brev ifrågasätter man om det verkligen är så många personer som känner sig störda av doftsättningen.

Man menar även att man redan idag tar hänsyn till doftkänsliga personer genom att ha en entré helt doftfri.

Centrumägaren vill i första hand att länsstyrelsen helt stoppar stadens föreläggande. I andra hand hoppas man att länsstyrelsen ska mildra föreläggandet så att det blir mindre ingripande.

Pia Eriksson, jurist och handläggare på länsstyrelsen, säger att hon gått igenom handlingarna och begärt in de kompletteringar som är nödvändiga. Både Rodamco och Astma- och allergiförbundet har skickat in nya handlingar med olika undersökningar som stödjer respektive sida, berättar hon.

Vid beslutet kommer hon att konsultera en av länsstyrelsens sakkunniga på området för att fatta ett korrekt beslut.

När exakt det kan bli av kan hon inte sia om.

– Det ligger och väntar på sin tur. Det är några ärenden som ligger före, men det är prioriterat, så mycket kan jag säga.

Lokaltidningen Mitt i har sökt centrumchefen Pamela Persson.