Solna – ett hett resmål

Solna har drabbats av en hotellboom. Antalet övernattningar i staden har ökat markant de senaste åren, och entreprenörerna slåss om att få bygga hotell här.

Näst på tur är hotellkungen Ejnar Söder som bygger en vingård vid Järva krog.

Solna blir ett allt hetare resmål. 2012 gjordes 283 809 övernattningar på stadens hotell och vandrarhem. Det är cirka 1 600 fler övernattningar per månad än 2010, då 264 204 övernattningar gjordes.

Och fler lär det bli. Enligt Solna stad har den beräknade turistekonomiska effekten ökat med 9,5 procent mellan 2010 och 2012. Den består av samlade utgifter för boende, restaurang, livsmedel, shopping, aktiviteter och transport.

Enligt staden är det framför allt evenemang på Råsunda under det sista året samt öppningen av Friends arena som bidragit.

Majoriteten, cirka 47 procent, av alla övernattningar 2012 gjordes av affärsresenärer, och det är just dessa som gör att flera hotelletablerare slåss om att få bygga i Solna.

Hotellkungen Ejnar Söder, skapare av bland annat Esso motorhotell, Nordic Light och Nordic Sea, sätter snart igång med ytterligare ett hotellprojekt. I korsningen E4/E18 planerar han att bygga ett hotell med vingård och Sveriges största vinotek.

– När jag stod på tomten för 1,5 år sedan tänkte jag ”den är omöjlig”. Så tänkte jag att vi gör nåt som inget annat hotell har – vi bygger en vingård. Det blir ett otroligt spännande hotell, säger Ejnar Söder.

Vintanken genomsyrar hela projektet. Förutom att man kommer att tillverka sitt eget vin – första året blir det ett rött gjort på Cabernet Sauvignon och Grenache – bygger man även en saluhall.

– Det ska bli en kändisrestaurang, lite som Urban Deli. Sen kommer vi att ha en vinbar i lobbyn med massor av fåtöljer och soffor, säger Ejnar Söder.

Är vanliga Solnabor välkomna?

– Ja, det är den stora målgruppen. Vi kommer ha öppet luncher, kvällar, hela tiden.

På taket bygger man en swimmingpool med utsikt över Hagaparken. Går allt enligt planerna öppnar vinhotellet hösten 2015.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) ser bara positivt på fler hotelletableringar i staden – både för gästernas och för Solnabornas skull.

– I Solna har man nära till allt. Till nationalarenan, Mall of Scandinavia, Hagaparken, nationalstadsparken, Fjärilshuset.

Man får andra upplevelser och tillgång till annan typ av kultur än inne i city, menar han.

– Sen är hotellbranschen en bra ingångsport för unga som söker jobb. Hotell bidrar också till känslan av urban ytterstad. De här anläggningarna med sina restauranger och barer är även öppna för Solnaborna och skapar liv och puls, menar han.

Fakta

Tio hotell finns i Solna i dag

Park Inn Hotel, Solna centrum.

Radisson Blu Royal Park Hotel, Frösundavik.

Stallmästaregården, Norrtull.

Scandic Hotel, Järva krog.

Maude’s Hotell, Solna Business park.

Ibis Styles Hotels, Järva krog.

Quality Hotel Friends, Arenastaden.

2Home Hotel Apartments, Råsunda.

Wärdshuset Solnahöjd, Hagalunds industriområde.

Solna Hotell & Vandrarhem, Järvastaden.Källa: Solna stad