Solna ett Iran i miniatyr

”Jag visste inte om att det fanns fler persiska restauranger i Solna, men det kanske inte är konstigt då maten är magisk”, säger Leo Häggqvist.
”Jag visste inte om att det fanns fler persiska restauranger i Solna, men det kanske inte är konstigt då maten är magisk”, säger Leo Häggqvist.
Iranierna har gått om finnarna och är nu den största invandrargruppen i Solna.

Det märks inte minst på utbudet av persiska restauranger, butiker och företagare.

Sedan en månad driver Leo Häggqvist och sambon Sharareh Hosseini restaurangen Villa Persia på Storgatan i Huvudsta. Maten har charmat Solnaborna.

– Det har gått över förväntan. Vi har stammisar som bor i närområdet, men även kunder som åkt en längre bit för att prova på det persiska köket, berättar Leo Häggqvist.

Paret är inte ensamt om sin inriktning. De iranska influenserna syns på flera håll i Solna: restauranger, butiker och en mängd framgångsrika företagare.

Länge har finländare varit den största invandrargruppen i Solna, och även i övriga Sverige. Men sedan 2011 är iranierna fler i kommunen.

I dag bor här 2 073 personer som är första generationens invandrare från landet i öster. Skulle man räkna in även andra och tredje generationen skulle siffran bli betydligt högre.

När Agnesbergsbon Gohar Taghavi kom till Sverige 1989 var det ren tur att hon hamnade i Solna.

– Jag kom direkt från ett flyktingläger till Sandviken. Sen fick vi höra att det fanns plats för en familj med två barn i Solna, så de valde oss. Det var bara ”bingo”, vi hade sån tur, berättar hon.

I dag är hon engagerad i Iranska handikappföreningen som jobbar med medicinska frågor.

– Vi bygger broar mellan det svenska samhället och iranier, säger hon.

Brobyggande kallar även Shahin Roshan arbetet med den iranska Tirgan-festivalen som anordnas på Skytteholms IP. Tirgan är den persiska motsvarigheten till svensk midsommarfest och firas till vattnets ära. Den persiska kulturen firas med musik, mat och dans.

– Det här är ett internationellt stort evenemang. Förra året hade vi 22 000 besökare och i år räknar vi med över 40 000, säger Shahin.

Festivalens idé är att lyfta fram den iranska kulturen i Sverige, men på ett svenskt sätt med artister och uppträdanden. Temat på festivalen, som i år hålls i början av juli, har temat ”de lyckade iranierna i Sverige”.

– Vi vill lyfta fram förebilder för att motivera unga att allt är möjligt, säger Shahin.

Förutom Solna har många iranier flyttat till Hallonbergen, Kista och Husby, berättar han.

– Det blir en gemenskap när folk bor i samma område, säger han.

Fakta

Iranska influenser

Villa Persia, Storgatan 11. Serverar persisk mat.

Jordan, Hagalundsgatan 19. Persisk restaurang.

Paradis, Pipers väg 2. Kabaré och restaurang.

Pars orientaliska delikatesser, Solna torg 13. Mat, kryddor och nötter.

Land Power, Solna centrum. Säljer dataprogram på persiska.

Solna Travel, Solna torg. Säljer resor till Iran.

Faria film, Storgatan. Specialiserade på fotografering och film av iranska fester och bröllop.

Tirgan-festivalen, Skytteholms IP. Stor familjefest i sommar.