ANNONS

Solna har ett av Europas bästa bibliotek

Endast tre bibliotek i Europa får högre betyg än Solna Stadsbibliotek. Foto: LRE
Endast tre bibliotek i Europa får högre betyg än Solna Stadsbibliotek. Foto: LRE
Biblioteket har även en hörna för de allra yngsta. Foto: LRE
Biblioteket har även en hörna för de allra yngsta. Foto: LRE
Mats Öström och Maija Berndtson har gjort bedömningen. Foto: LRE
Mats Öström och Maija Berndtson har gjort bedömningen. Foto: LRE
Library Ranking Europe (LRE) har recenserat Solna Stadsbibliotek och ger det fem stjärnor av sex möjliga, med omdömet "excellent".
– Det är ett av de bästa biblioteken i Europa, säger Mats Öström på LRE.
ANNONS

Anledningen till att Solna Stadsbibliotek placerar sig så bra på rankingen är bland annat att det ligger i anslutning till ett köpcenter och har stora ytor.

– De har gott om utrymme, bra service och ett bra utbud. Det som drar ner betyget lite är att de har en del avgifter. Vi anser att bibliotek ska vara helt avgiftsfria, berättar Maija Berndtson på LRE.

En av anledningarna till det fina betyget är det stora utbudet på böcker och andra medier. Foto: LRE

Kristina Herrlander, chef på Solna Stadsbibliotek, blev väldigt glad när hon fick reda på det fina omdömet.

– Det var väldigt roligt att höra. Vi har arbetat aktivt att ha ett bra kundperspektiv, så det gjorde oss glada, säger Kristina Herrlander.

Endast tre bibliotek har fått det högre betyget ”exceptionellt”. De finns i danska Herning och Helsingör och i finska Espoo.

– Det är bra att vi kan titta på de bibliotek som fått högsta betyg för att få inspiration. Vi jobbar alltid med att försöka förbättra oss, säger Kristina Herrlander.

ANNONS

Besöker biblioteken anonymt

Initiativtagare till LRE är svenske Mats Öström och hans finländska kollega Maija Berndtson. Deras arbete har pågått i cirka fyra år och hittills har de recenserat ett 40-tal bibliotek i totalt elva länder i Europa. Båda har lång erfarenhet av biblioteksbranschen och tanken med LRE är att det ska bli en motsvarighet till exempelvis restaurangguiden White Guide, där bedömningen sker utifrån kundens perspektiv.

– Bedömningskriterierna är till exempel öppettider, hur personalen bemöter kunderna, vad det finns för utbud på böcker och medier. Vi gör så kallad ”mystery shopping”, där vi besöker biblioteken helt anonymt och uppträder som kunder, säger Mats Öström.

Solna Stadsbibliotek har bedömts tillsammans med sex andra svenska folkbibliotek i Falun, Göteborg, Lidingö, Stockholm, Södertälje, Uppsala och Vallentuna. Samtliga får fina bedömningar och överlag hamnar de nordiska biblioteken högt på rankingen.

– Mycket är kopplat till ländernas historia och tradition. I södra Europa finns det mycket gamla bestånd med gamla böcker, medan de nordiska biblioteken har skapats i samband med folkrörelser med syfte att utbilda människor, säger Maija Berndtson.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.