ANNONS

Solna vill få flyktingar i arbete snabbare

Lars Rådén, Moderaterna i Solna, vill få fler flyktingar i Arbete
Lars Rådén (M) säger att kommunen kommer att hjälpa Arbetsförmedlingen att leta jobb.
Solna stad ska hjälpa nyanlända med att hitta jobb redan efter tretton månader. "Vi ger dem verktygen, men sedan är det eget ansvar som gäller", säger Lars Rådén (M).
ANNONS

Solna är redan en av de kommuner där andelen nyanlända som är arbetslösa är minst, 9,4 procent, jämfört med rikssnittet som ligger på 22,1 procent. Under 2018 kommer den styrande majoriteten i Solna påbörja nya insatser som syftar till att få ännu fler nyanlända i arbete snabbare.

I ett nytt projekt för nyanlända ska staden samverka med Arbetsförmedlingen för att få nyanlända i arbete under etableringstiden. Nytt är att kommunen nu går in och hjälper till med att hitta arbete till den nyanlände efter tretton månader.

– Arbetsförmedlingen har ju egentligen ansvaret för de nyanländas etablering under de första två åren, men genom en överenskommelse kommer vi att komma in redan efter tretton månader för att hjälpa till, säger kommunalrådet Lars Rådén (M).

Utbildning till bristyrken och språkundervisning

Bland annat ska även utbildningar till bristyrken kombineras med språkundervisning för att snabba på processen för de nyanlända att sig in på arbetsmarknaden.

– I Solna gäller eget ansvar och nyanlända måste själva klara sin etablering på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Därför måste vi lära dem språket, ett yrke och hjälpa dem leta efter bostad. Vi ger dem verktygen men sedan är det eget ansvar som gäller, säger Lars Rådén.

Fakta

Exempel på insatser som Solna stad satsar på under 2018

Samverkan
Inom ramen för projektet ”Solnamodellen nyanlända” samverkar staden med arbetsförmedlingen för att få nyanlända i arbete under etableringstiden. Inom Solnamodellen har 67 procent av alla deltagare under året gått vidare till egen försörjning. Det gäller även personer som varit långtidsarbetslösa.

Hjälp att söka bostad
Erbjuder anvisade flyktingar stöd för att hitta egen bostad. De som anvisats till Solna erbjuds bara tillfälliga kontrakt. När de får hjälp till egen försörjning kommer staden parallellt hjälpa dem söka efter egen bostad.

Kombinerar språkutbildning med yrkesutbildning
Tillsammans med utbildningsanordnare ska metoder tas fram för att kvalitetssäkra kombinationsutbildningar samtidigt som utbudet av utbildningar breddas och utvecklas. Yrkesutbildning i bristyrken kan kombineras med studier i SFI och svenska som andraspråk.

Metoder för information om yrkesutbildningar i bristyrken inom komvux måste utvecklas hos utbildningsanordnare av SFI. Solna stads studie- och yrkesvägledare ger stöd i utvecklingsarbetet hos utbildningsanordnarna.

Källa: Moderaterna i Solna
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.