Jesus-staty stals i Solna – hittades i Älvsjö

Jesus-staty som stals i Solna hittades i Älvsjö
Jesus-statyn här i polisens förvar.
Polisen fick på torsdagen samtal om en stor Jesus-staty som hittats vid Armborstvägen i Älvsjö.
Det visade sig att statyn tidigare stulits från en trädgård i Solna.
– Vi är väldigt glada över att den återfunnits. Han är en lyckosymbol, säger Robert Mellin, som äger den ovanliga statyn.

Även om polisen är van vid olika typer av samtal hör nog detta till det ovanligare slaget.

– Det kom in tips från boende som hade anträffat en större Jesus-staty i ett bostadsområde vid Armborstvägen i Älvsjö, säger Hampus, kommunpolis i Globens polisområde.

Polisen skickade ut en patrull för att bärga betongstatyn, som visade sig vara minst 1,5 meter hög och väga närmare 200 kilo.

– Det krävdes två konstaplar för att lyfta upp den på en pirra. Statyn är en kopia av den Jesus-staty som står på berget Corcovado i Rio de Janeiro,  säger kommunpolisen Hampus.

Det visade sig snart att en Jesus-staty anmälts stulen från en villaträdgård i Solna den 25 oktober. Och allt tyder förstås på att det är samma.

– Ja, det är nog den enda som finns i den här storleken i Sverige, säger Solnabon Robert Mellin, som föddes i Brasilien och som även bott där som vuxen.

Han köpte statyn för 2 000 kronor för 15 år sedan, och säger att den blivit något av familjens signum.

– Vi är inte religiösa, men statyn är en lyckosymbol och har hängt med oss när vi rest och bott på olika platser i världen.

Hans son noterade en skåpbil intill trädgårdsmuren samma dag som statyn försvann, men sonen var själv på väg hemifrån då och reflekterade inte så mycket över det.

Men när Robert Mellin kom hem var statyn borta.

– Jag trodde att det var ett skämt, ett spex av barnen. Så först blev jag lite arg, eftersom de kunde ha gjort sig illa. Men sedan visade det ju sig att den var stulen.

Han gjorde en polisanmälan, men hyste inget större hopp om att den skulle komma tillbaka.

– Så jag är väldigt glad att den hittats. När jag får tillbaka den ska jag sätta fast den med armeringsjärn, säger han.