Solna stad lämnar Friends arena

Pehr Granfalk framför Friends arena.
Pehr Granfalk framför Friends arena.
Solna stad köper ut sig – betalar 178 miljoner – för att lämna arenan.

Solna stad meddelar på fredagsmorgonen att man lämnar Friends arena tillsammans med Jernhusen och Peab. Ensamma ägare kvar blir Fabege och Svenska Fotbollsförbundet.

Solna stad skriver i ett pressmeddelande att man har träffat en överenskommelse med Fabege om att bolaget tar över stadens andelar och aktier i Arenabolagen.

– Vi köper ut oss. Vi skjuter till 120 miljoner för framtida förluster, en förlusttäckningsgaranti, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande till Lokaltidningen Mitt i Solna.

I dealen för att lämna arenan ingår även en fastighetsreglering på 58 miljoner kronor för att Fabege ska kunna köpa loss ArenaGate-fastigheten, entrébyggnaden till arenan.

Uppgörelsen innebär att stadens borgensåtagande om 297,26 miljoner kronor upphör.

– I och med det har vi tagit steget från arenan. Jag är sjukt nöjd med detta, ända sedan vi lämnade över driften till Lagardère så har vi jobbat stenhårt för att staden ska lämna ägandet av arenan bakom sig. Det känns skönt att kunna fullfölja mitt löfte om att ta oss ur Arenabolaget, det är inte en kommunal uppgift att äga eller driva arenor, säger Pehr Granfalk.

Fabege tar även över Jernhusens och PEAB:s ägande i Arenabolagen och kommer efter dealen ha en ägarandel på 66,7 procent. Resterande del ägs fortsatt av Svenska Fotbollsförbundet.

Trots att arenan gått med förlust under alla år är Pehr Granfalk nöjd med stadens tid som ägare.

– Vi har sammanlagt lagt in 600 miljoner kronor, inklusive det vi betalar nu. Det vi har fått tillbaka är värt mycket mer i form av en ny stadsdel, investeringar i infrastruktur, nya bostäder, arbetstillfällen. Vi har fått företag att investera i den nya tunnelbanan, det hade vi aldrig fått utan arenan, säger han.

Är det här Solnas sista storhetsprojekt?

– Ja. Det här är i alla fall det största jag har gjort och kommer att göra i Solna. Nu ska vi gå vidare med planerna i Bergshamra om att överdäcka E18, att gräva ner Mälarbanan, dra Huvudstaleden i tunnel och förtäta uppe i Hagalund. Men det är inte i den här storleksordningen, säger han.

Kommunfullmäktige förväntas fatta beslut om överlåtelsen av Solna stads aktier och andelar till Fabege den 19 december.

– Dagen efter skriver vi på ett överlåtelseavtal. Den 21 december är arenan att avslutat kapitel, säger Pehr Granfalk.

Fabeges vd Christian Hermelin säger till Lokaltidningen Mitt i att han hoppas att med två ägare som har ett långsiktigt fokus ska arenan gå bättre och bättre.

– Det är ingen hemlighet att en del av ägarna har velat se en exit. Jag tror att arenan kan nå sin fulla potential när vi nu har två ägare med ett långsiktigt fokus. Vi vill gärna att Friends arena ska vara en stolthet för alla, säger han.

Texten uppdateras