Solna är länets bästa arkitekturkommun 2017

Gert Wingårdh och Ingegerd Råman ligger bakom uppskattade Aula Medica.
Gert Wingårdh och Ingegerd Råman ligger bakom uppskattade Aula Medica.
Snabb administration men inte så nytänkande – så låter omdömet om Solna som arkitekturkommun.
Staden hamnar på 6:e plats – bäst i länet – när Sveriges kommuner rankas 2017.
Sundbyberg hamnar utanför topp 20.

Solna hamnar på sjätte plats när Sveriges arkitekter rankar landets kommuner i utmärkelsen Årets Arkitekturkommun. Solna är därmed bästa kommun i Stockholms län.

Rankingen baseras på två delar. Dels enkätsvar från Sveriges arkitektkår som svarat på frågor om hur kommunen arbetar med arkitektur. Den andra delen baseras på offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till bostadsbehovet.

Solna rankades högre i statistikdelen, där man hamnade på en 3:e plats.

– Det byggs mycket i Solna. Det är en av de kommunerna i Stor-Stockholm som bygger mycket och har byggt mycket, säger Alf Brydolf-Berg, vd på Evimetrix som gjort undersökningen på uppdrag av HSB och Sveriges Arkitekter.

Solna har förbättringspotential

När arkitekterna sagt sitt hamnade man på plats 17, och med några tips på hur man kan förbättra sig.

– Ska man komma ännu högre ligger det i att stärka dialogklimatet mellan kommunen, näringslivet och arkitekterna. Vara lite mer nytänkande och tänka nya lösningar samt att stärka arkitekturkompetensen i kommunen, säger Alf Brydolf-Berg.

För grannstaden Sundbyberg gick det inte lika bra i rankingen. Bara baserat på statistikuppgifterna hamnade man på en 24:e plats och enkätsvaren gav en 28:e plats. Sammanlagt rankades man på plats 22 av de 80 jämförda kommunerna.

Fakta

Ranking 2017

1. Örebro

2. Växjö

3. Malmö

6. Solna

15. Sollentuna

17. Nacka

22. Sundbyberg

Källa: HSB och Sveriges Arkitekter
Fakta

Årets Arkitekturkommun 2017

Rankingen Årets Arkitekturkommun 2017 omfattar 80 kommuner. De 80 kommunerna har under de senaste fem åren stått för 87 procent av landets bostadsbyggande. Totalt har cirka 1000 arkitekter besvarat undersökningen, och i genomsnitt har varje respondent gett omdöme om två kommuner, vilket gör att det finns drygt 1 800 omdömen om landets kommuner.

Källa: Evimetrix