Solna redo för Eurovision

Bygget pågår fortfarande, men den 27 oktober invigs Friends arena. Kanske blir det här som nästa års Eurovisionfinal äger rum.
Bygget pågår fortfarande, men den 27 oktober invigs Friends arena. Kanske blir det här som nästa års Eurovisionfinal äger rum.
Nästa års Melodifestivalfinal avgörs på Friends arena. Men inte nog med det, med Loreens seger ökar möjligheten att finalen i Eurovision också landar i Solna.

Loreens pyramidala succé i Eurovision song contest i Baku, Azerbajdzjan, innebär att nästa års tävling hålls i Sverige. Det har öppnat för strid mellan de tre storstads­regionerna om vem som ska få anordna tävlingen.

Hittills ligger Solna och Stockholm bäst till.

– Vi har en arena och Stockholm har hotell. Nu väntar vi bara på en formell förfrågan, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Vad skulle tävlingen innebära för Solna?

– Fantastiska möjligheter att marknadsföra Solna och regionen. Se på i år, ingen visste vad Baku var innan.

Han får medhåll av ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, ­Marianne Damström Gereben (FP), som gärna skulle göra reklam för Solna i de små klippen mellan varje bidrag.

– Jag skulle lyfta fram Solnas unika miljöer som Charlottenburg, gamla Hagalund, Haga och Ulriksdal. Att vi har en kronprinsessa med man och barn i kommunen. Och även det mångkulturella Solna.

Tror du att det lockar turister?

– Jag tror man vill se autentiska bilder. En tredjedel av Solnaborna har utländskt påbrå, jag själv är född i Ungern och det ska vi vara stolta över, säger hon.

Solna och Stockholm har gått ut gemensamt och sagt att man är den bäst lämpade regionen. Och eftersom Globen är upptagen av ishockey-VM och Stockholms­arenan inte är färdigbyggd, ligger manegen krattad för Friends arena.

Till och med AIK som spelar sina allsvenska matcher på arenan har sagt att man stöder idén, och att man är beredd att flytta på sig.

Enligt SVT skulle man behöva arenan i ett par veckor för scenbygge, tävlingar och demontering. Men inte förrän i sommar väntas statstelevisionen ge besked i frågan.

– Alla väntar på den där officiella förfrågan, och vi hoppas så klart få den. Oj vad vi skulle vara stolta om vi fick arrangera det, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationschef på Friends arena.

Men det är inte bara politiker och arenaägare som hoppas på en musiktävling i Solna. På andra­handsbiljettsajten Biljettshop.se säljs redan biljetter till genrep, deltävlingar och final nästa år. ­Priset? En finalbiljett ligger på strax under 4 000 kronor.