Solna satsar på en färglös jul

Vita lampor räcker gott i år, tycker Solna stad.
Vita lampor räcker gott i år, tycker Solna stad.
Färgglada ljusslingor och julgransprydnader – nej tack! Konservativa Solnabor gav tummen ner till förra årets julpynt. I år blir det granar med endast varmvita lampor...

skarmavbild-2016-11-24-kl-16-30-45På söndag är det första advent – men redan nu är Solna stads granar uppe. Imorgon fredag ska de börja kläs. Men det blir en annorlunda, lite mer färglös jul i Solna i år.

Förra årets färgexplosion i de kommunala granarna föll nämligen inte Solnaborna på läppen.

– Vissa tyckte att det var för mycket, så Solna har tagit bort alla färger. Det blir nya ljusslingor i år med enfärgade varmgula ljus på alla träd, säger Meeri Nurmi.

Julgranskulor, polkagrisar och smältkarameller är också ett minne blott.

– Vi kör inga prydnader heller, det var någon som tyckte att det var lite rörigt. Fast några tyckte att det var jättemysigt, säger Meeri Nurmi.

Förra årets nytänk – den elektriska julgranen vid Ankdammskorset – gör också comeback. Förra året stod den dock nedsläckt nästan hela tiden på grund av strul med elen.

Hur går det med den elektriska granen?

– Granen är uppe, men inte slingorna. Vi får inte sätta upp slingorna förrän elen fungerar. Vattenfall jobbar på det. Jag hoppas att den lyser nu på söndag, säger  Meeri Nurmi.

Förutom Solna stad sätter även den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten ut granar i sina områden.