Solna stad har ökat sitt kvinnofridsarbete

Solna stad har en samverkansöverenskommelse med kvinnojouren Agera.
Solna stad har en samverkansöverenskommelse med kvinnojouren Agera.
Arion Chryssafis (M) är ordförande i socialnämnden i Solna.
Arion Chryssafis (M) är ordförande i socialnämnden i Solna.
Solna stad klättrar på Kvinnofridsbarometern som genomförs av Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund Unizon.
– De senaste åren har vi fokuserat på att stärka kvinnofridsarbetet ytterligare, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i socialnämnden.

Unizon har undersökt hur kvinnofridsarbetet såg ut och prioriterades bland landets kommuner under 2017 och utifrån detta gjort en ranking. Solna klättrar till en delad 58:e plats på rankingen, femtio placeringar högre än föregående år då Solna hamnade på 108:e plats.

Topp fem i Stockholms län

I Stockholms län hamnar Solna på femte plats, efter Sigtuna, Huddinge, Botkyrka och Danderyd.

– Under de senaste åren har vi fokuserat på att stärka kvinnofridsarbetet ytterligare i Solna, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i socialnämnden.

De åtgärder som genomförts sedan den senaste undersökningen är bland annat en samverkansöverenskommelse som tecknats med kvinnojouren Agera, som Mitt i tidigare skrivit om.

– Kvinnofridsbarometern innehåller en mängd olika indikatorer där vissa är väldigt detaljerade. Exempelvis att det ska finnas rutiner för att ge våldsutsatta kvinnor ett permanent boende. Vi har inte en sådan rutin, men jobbar framgångsrikt med boendefrågan. Exempelvis har antalet barn boendes på jourer mer än halverats sedan 2015, säger Arion Chryssafis.

De topprankade kommunerna i landet är Trollhättan, Ronneby och Kristinehamn, medan Sölvesborg, Dorotea och Finspång hamnar i botten.

Fakta

Så placerar sig Stockholms läns rankade kommuner

12. Sigtuna

21. Huddinge

38. Botkyrka

51. Danderyd

58. Solna

69. Stockholm

80. Salem

85. Täby

97. Sundbyberg

116. Upplands bro

116. Vaxholm

136. Nacka

139. Tyresö

Källa: Unizon