Solna stad backar om assistans

En man som haft personlig assistans dygnet runt i 20 år fick plötsligt antalet timmar kraftigt indragna av kommunen. Men efter att fallets uppmärksammades av SVT Nyheter Stockholm har Solna stad ändrat sig.

Den 43-åriga mannen blev svårt misshandlad som ung och fick både en hjärnskada och en fysisk förlamning. Han har behövt assistans sedan dess – men plötsligt halverade alltså Solna stad hans hjälptimmar. Föräldrarna fick rycka ut och kontaktade bland annat SVT Nyheter Stockholm. Och dagen innan tv-teamet skulle intervjua mannen och hans föräldrar ändrade kommunen sitt beslut om mannens hjälpbehov. ”Något måste ha skrämt upp dem. Jag vet inte om det är risken för att vara med i tv eller om det är de skrivelser som har gått ut till de berörda myndigheterna. Vi har skickat 21 brev till vår statsminister, generaldirektören för Försäkringskassan och ett antal riksdagsledamöter” säger mannens pappa till SVT Nyheter Stockholm.

Solna stad uppger till nyhetskanalen att man inte vill svara på några frågor – varken generella frågor eller frågor om hur man bedömt assistansbehovet i just det specifika fallet.