ANNONS

Solna stad varnar för bedragare

Se upp för bedragare som låtsas vilja byta ut trygghetslarm.
Se upp för bedragare som låtsas vilja byta ut trygghetslarm.
Bedragare hör av sig till äldre och säger sig vilja byta ut trygghetslarmet.
ANNONS

Staden går nu ut med ett larm till Solnas äldre om att vara vaksamma mot personer som säger sig vilja byta ut deras trygghetslarm. Solna stad har fått uppgifter om att personer som varken har samröre med Solna stad eller larmoperatören Doro Care har tagit kontakt med trygghetslarmsinnehavare.

Personerna har påstått att de ska byta ut trygghetslarmet under helgtid, vilket är direkt felaktigt, menar Solna stad.

Staden håller just nu på att byta ut larmet hos cirka 1500 äldre Solnabor, som ska få nya digitala larm. Det är i samband med det som man tror att bedragarna hör av sig.

– Ingen har blivit av med något ännu, de har inte lyckats, men det är anhöriga som slagit larm till oss, säger Johan Ersson på Solna stad.

Bedragarna ska ha velat boka tid, men när man stämt av dessa med operatören förstod man att något skumt varit i görningen.

Saken är nu polisanmäld.

– Jag blir väldigt upprörd över att någon eller några försöker utnyttja personer som är beroende av pålitliga larm. Vi har polisanmält händelsen och alla hemtjänstföretag är informerade om hur de ska förhålla sig. Tveka inte att ringa din hemtjänstutförare, oss i staden eller Solna stads Trygghetslarm om du känner dig osäker, säger Iréne Kallin, förvaltningschef på Solna stads omvårdnadsförvaltning.

Tidigare har bedragare kontaktat Trygghetslarmsinnehavare i staden och utgett sig för att byta ut batterier i larmen.

Trygghetslarmen byts inte ut under helgtid, menar staden, utan det sker endast på avtalad tid på vardagar. När larminstallatören kommer hem till äldre på avtalad tid ska man kräva att de visar giltig legitimation från både Solna stad och Doro Care.

ANNONS

Man kan även be hemtjänstpersonalen vara med vid larminstallation om man känner dig osäker, enligt Solna stad.

– För att komma åt bedragare av det här slaget behöver vi alla hjälpas åt. Vi har tillsammans med närpolisen, ABF och Brottsofferjouren under våren inlett ett samarbete för en trygg och öppen stad för Solnas seniorer. Genom studiecirklarna Vaksam i vardagen har deltagarna fått kunskap och information om hur de kan bli mer vaksamma i vardagen. Alla solnabor ska kunna känna sig trygga och säkra, säger Iréne Kallin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.