ANNONS

Solna tar emot 295 flyktingbarn

Solna stadshus.
Solna stadshus.
Solna kan komma att öka sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn under 2016. Staden har via avtal med Migrationsverket kommit överens om att ta emot 295 personer nästa år.
ANNONS

Solnas stads mottagande av ensamkommande flyktingbarn kan komma att öka rejält. Idag har man avtal med Migrationsverket om att ta emot 33 barn per år. I realiteten rör det sig just nu dock om 73 barn. Utöver de 73 asylsökande barnen har man även tagit emot 96 ensamkommande barn med permanent uppehållstillstånd.

Staden har dock för avsikt att under 2016 ta emot ytterligare 295 flyktingbarn, enligt en tjänsteskrivelse. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen idag måndag 7 december.

Barnen föreslås komma i en trappmodell, vilket innebär att 70 redan 2015 ianspråktagna platser räknas in i totalåtagandet. Den 1 januari 2016 tillkommer 75 platser, 1 mars 2016 ytterligare 75 platser och 1 september 2016 ytterligare 75 platser.

Solna stad måste nu ta fram boendeplatser till barnen, men det konkreta arbetet har ännu inte satt igång då avtalet inte är påskrivet ännu.

– Vi tänker oss inte förläggningar utan ska ordna det på samma sätt som vi har idag, med HVB-hem för en del. För yngre finns det placering i familjehem, säger Ann-Charlotte Fager, socialchef på Solna stad.

HVB-hem är ett slags institution i Sverige som på kommunens uppdrag inrättas för barn, ungdomar, vuxna eller barnfamiljer. Där bedrivs behandling, omvårdnad, stöd eller fostran.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.