Solna på topplistan över Sveriges snabbast växande kommuner

utsikt från Solna kommunhus
Solna ligger i topp på listan över Sveriges snabbast växande kommuner.
Solna kommun har ökat sin befolkningsmängd med 24 procent de senaste tio åren – det gör att Solna kvalar in på andra plats på listan över Sveriges snabbast växande kommuner under senaste decenniet, rapporterar Fastighetsvärlden.

Sundbyberg och Solna toppar listan över kommuner i Sverige som vuxit mest de senaste tio åren, enligt siffror som tidningen Fastighetsvärlden sammanställt.

Tidningen har tagit fram siffror för utvecklingen i de större tätorterna i Sverige där fler än 50 000 invånare bor, räknat i slutet av 2018.

Solna växer näst mest

Solna toppar listan över kommuner som vuxit mest de senaste tio åren. Kommunen har vuxit med 24 procent det senaste decenniet och ligger på en andraplats, medan grannkommunen Sundbyberg toppar listan med 40 procent.

Stockholm växer på Solnas bekostnad

Miljonprogrammen i Botkyrka

Sett till de senaste 50 åren är Botkyrka, Nacka och Haninge är de Stockholmskommuner som vuxit mest i befolkning.

Den absolut snabbast växande kommunen i Sverige det senaste halvseklet är Botkyrka, och kommunens befolkning har växt med 326,8 procent de senaste 50 åren.

Den absolut största förändringen skedde i Botkyrka under 70-talet när miljonprogrammen byggdes, därefter har tillväxten av befolkning varierat, enligt Fastighetsvärlden.

De senaste tio åren (2008-2018) har Botkyrka vuxit med 16,3 procent.

Stockholms stad inte med på listan

Ingen av landets tre största städer finns med på listan. Alla tre har utvecklats starkt de senaste åren, men inte tillräckligt mycket för att kompensera för tidigare decenniers strukturomvandlingar.

De enda kommunerna i Sverige som minskat sin befolkningsutveckling de senaste 50 åren är Örnsköldsvik och Nyköping.

Här är hela listan: