Solnabo kan bli Sveriges Lucia

500 sökte men endast sju blev kallade. På lördag kan Solnatjejen Karolina Klang krönas till hela Sveriges Lucia.

– Jag vill visa att Lucia var en stark kvinna som gick sin egen väg, säger hon.

Till vardags pluggar hon juridik på Stockholms universitet och redan nästa år tar hon sin efterlängtade juristexamen. Men den senaste tiden har mest energi gått åt till att kampanja för den traditionsenliga tävlingen Sveriges Lucia.

– Vi kandidater försöker göra så mycket reklam som möjligt, dels för insamlingen till Världens barn, men så klart också för oss själva, det är ett väldigt högt tempo, säger hon.

Alla Luciakandidater kampanjar i år för Radiohjälpens insamling Världens barn. Karolina har valt att lyfta fram organisationen Diakonias projekt mot kvinnlig könsstympning.

– Två till tre miljoner kvinnor könsstympas varje år i världen. Ingreppet kan få fruktansvärda konsekvenser, man förstör kvinnans underliv.

– Jag vill göra allt jag kan för att ge fler kvinnor rätten att vara självständiga, säger hon.

Vad innebär Lucia för dig?

– Lucia var ju de fattigas helgon och det vill jag lyfta fram. Men hon var även en stark självständig kvinna som gick sin egen väg, mot strömmen, och bröt mot konventioner, säger Karolina Klang.

Även julen har ett socialt budskap för Karolina:

– Kärlek är julens viktigaste budskap, och där tycker jag att givandet är en stor del, och då menar jag inte julklappar utan att hjälpa dem som har det svårt i världen.

Karolina Klang är en av kandidaterna till att bli Sveriges Lucia 2012. Hon har lussat förr, här tillsammans med lillebror Karl Johan

Fakta

Jurist kan bli Lucia

Namn: Karolina Klang

Ålder: 25 år

Familj: Mamma Lisbeth, pappa Erik och lillebror Karl Johan och en stor släkt. ”Jag har även pojkvän, en ‘riktig‘ stockholmare”.

Född: I Helsingborg, men bor sedan 3 år i Solna.

Gör: Läser juristprogrammet på Stockholms universitet, tar examen 2013.

Det är julen för mig: ”Kärlek är julens viktigaste budskap, och där tycker jag att givandet är en stor del., och då menar jag inte julklappar utan att hjälpa dem som har det svårt i världen.”

Läs mer om Karolina: www.sverigeslucia.se/karolina eller www.facebook.com/karolinasverigeslucia2012

Rösta på Karolina: Sms:a texten ”lucia karolina” till telefonnummer 72970. Sms:et kostar 25 kronor som går till Världens barn. Röstningen är öppen till den 30 november.