ANNONS

MP: ”Solnabor blir sjuka och dör i förtid”

Miljöpartiet i Solna gör ibland egna mätningar av partiklar på Solnas mest utsatta gator.
Miljöpartiet i Solna gör ibland egna mätningar av partiklar på Solnas mest utsatta gator.
Miljöpartiet fick igenom en mätstation på Råsundavägen, men anser att mycket mer krävs. Dubbdäcksförbud och fler träd föreslås.
ANNONS

Miljöpartiet i Solna har länge varnat för luftföroreningarna och tryckt på om att mäta halterna på utsatta platser. I december 2018 röstade fullmäktige ja till partiets motion om att sätta upp en luftmätarstation vid Stråket på Råsundavägen.

2019 ska den vara i drift – nästan 10 år efter att Solna fått information från Luftvårdsförbundet om att vissa gator låg i riskzonen, enligt Bernhard Huber, oppositionsråd (MP).

Även om partiet vill ha fler mätstationer ser han beslutet som en seger. Han anser att alliansen hanterar frågan slappt.

– Visst, vi är en stad med trafik. Men jag tycker att en kommun ska använda de verktyg som finns. Man kan begränsa dubbdäcksanvändandet, smalna av gator och plantera träd som fångar upp partiklar. Allt det renar luften. Många andra kommuner, som Stockholm, har gjort sådana åtgärder, säger Bernhard Huber.

”Rädd för kostnader”

Dålig kunskap tror Bernhard Huber är största problemet. Men också:

– Jag tror man är rädd för att det ska bli stora kostnader, att tvingas göra jobbiga åtgärder som att minska trafiken och bygga ut för cykel och gångtrafik, säger han.

Miljöpartiet gör sedan ett år egna mätningar på vissa gator i Solna. Att förbättra luften är livsviktigt, och det är brådis, anser Huber.

ANNONS

– Solnabor blir sjuka och dör i förtid. Vi kan antagligen rädda ett antal liv om vi vidtar åtgärder som minskar utsläppet nu.