ANNONS

Solnaborna bäst på att bo trångt

”Compact living” – i Solna är man proffs på det.

Här har man i snitt 34 kvadratmeter att bo på – vilket är tajtast i Sverige.
ANNONS

34 kvadrat. På så stor – eller liten – yta lever den genomsnittliga Solnabon, visar en ny sammanställning från Statistiska centralbyrån. Det gör att Solnas befolkning bor tajtast i landet, tillsammans med Sundbyberg-, Botkyrka- och Stockholmsborna.

En som vet vad ”compact living” innebär är Helena Gistvik, 25-årig civilingenjörsstudent som bor i en etta på 22 kvadrat i Kungshamra.

– Det funkar bra eftersom jag bor själv, men jag har väldigt lite förvaring och ett litet kök. Köksbord har jag fått prioritera bort till exempel, säger hon.

Hennes tips till andra trångbodda är städa, städa, städa.

– Försök hålla ordning och kolla förvaringsmöjligheter innan du flyttar in. Samtidigt, vad ska man göra? Man får ta vad man får.

Danderyd är den kommun i länet där invånarna vräker ut sig mest, 47 kvadratmeter bo­yta per person. Ser man till hela landet är det Emmaboda och Tingsryd som har det rymligaste boendet med 54 kvadratmeter i snitt.

Efter Stockholm och Sundbyberg har Solna länets största bestånd av små lägenheter, 11,7 procent av alla bostäder är ettor.

Så innebär 34 kvadrat att man är trångbodd? Nja. Enligt Boverkets definition är man trångbodd först när någon i hushållet behöver sova i kök eller vardagsrum, eller om man bor fler än två personer per rum.

Köksbord har jag fått prioritera bort.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.