ANNONS

Solnaborna hyllar sin nya prinsessa

Flaggan var i topp bara minuter efter att den nya tronföljaren var född.
Flaggan var i topp bara minuter efter att den nya tronföljaren var född.
Estelle Silvia Ewa Mary – det är namnet på vår nya Hagasessa.

Men Estelle, som betyder stjärna på franska, är hon inte ensam om – namnsdag får hon dela med 10 andra Solna­kvinnor.
ANNONS

Det har varit glest med prinsessor i Solna det senaste halvseklet. Men i torsdags klockan 04.26 såg en ny liten Hagasessa, den första på 66 år, dagens ljus på Karolinska.

Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary, hertiginna av Östergötland, heter den nya kungliga Solnabon, och namnet delar hon med inte mindre än 10 andra Solnabor.

– Hahaha, jag tycket det är roligt. Jag är väldigt förvånad och har fått massor av sms. Grattis till prinsessan, säger Estelle Nordqvist som bor i Råsunda.

Även från officiellt håll har det kommit gratulationer.

– Jag vill bara lyckönska Victoria och Daniel. Det är en stor händelse för alla att bli föräldrar. Vi i Solna gläds åt att de – och vi – fått en liten prinsessa, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hur kommer Solna att fira?

– Vi får låta allt sjunka in lite, men vi kommer att uppmärksamma det på något sätt, säger han.

Kan man kalla dig rojalist?

– Ja, det kan man göra, säger Pehr Granfalk bestämt.

ANNONS

Utanför stadshuset vajade svenska flaggor i torsdags, och blommor och gratulationer skickades till kronprinsessparet: ”Solna stad lyckönskar H.K.H Kronprinsessan Victoria och H.K.H Prins Daniel till sin nyfödda dotter och önskar hela familjen all lycka i framtiden. Vi är väldigt glada och stolta över att Sveriges nya tronarvinge kommer att växa upp i Solna”, löd telegrammet som undertecknats av Pehr Granfalk.

Att uppkalla någon gata eller plats efter prinsessan Estelle är dock inte aktuellt.

– Vi uppkallar gator minst 5 år efter att någon avlidit, och det har vi inte gjort några avsteg från. Gustav III fick vänta 300 år och drottning Kristina i 400 innan de fick en gata uppkallad efter sig i Solna, säger Anders Ekegren (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Däremot jobbar kommunen intensivt med att förverkliga den present som man gav till kronprinsessparet inför deras bröllopsdag – en lekplats för barn.

– Den kommer ju påpassligt får man väl säga, men den är inte till för den kungliga bebisen. Den kommer att finnas i Hagaparken och inte innanför det inhägnade området kring Haga slott. Lekparken kommer nog att bli ett stort utflyktsmål för våra förskolor, säger Anders Ekegren.

Får inte prinsessan komma och leka där?

– Jooo, visst får hon det. Alla barn är välkomna!

Fakta

Sessorna på Haga

Den nyfödda prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria är inte de enda svenska sessorna som sett dagens ljus i Solna.

Kungens fyra äldre systrar Margareta, Birgitta, Desirée och Christina är alla födda och uppvuxna på Haga slott.

Fakta

Vad vill du hälsa till Victoria och Daniel? Har du något råd till dem?

Daniel Dehlin, Melvin Dehlin och Jenny Wallin:

”Jättestort grattis! Det mesta kommer att lösa sig av sig självt. Använd sunt förnuft och ta er tid för varandra.”

Linda Hedström: ”Jag vill gratulera naturligtvis! Tänk på att njuta nu, ha inte för mycket projekt på gång, det räcker med den lilla. Det blir en stor omställning i livet. ”

Thanyapon Ahremark och Sydney Ahremark: ”Grattis, congratulations! Ta det lugnt. Njut av barnet som ni fått, de blir stora så fort. Samarbeta och hjälp varandra.”

Newroz Canathan och Aliyah Canathan: ”Kungafamiljen har fått ett barn – ja det är väl roligt. Men allt är så uppblåst, deras barn är ju inte mer värt än något annat. ”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.