Solnaborna slog rekord i insamlat matavfall

Miljöstrategen Anja Karlsson vill att alla Solnabor ska sortera sitt matavfall.
Miljöstrategen Anja Karlsson vill att alla Solnabor ska sortera sitt matavfall.
Solnaborna ökade sitt insamlande av matavfall rejält under fjolåret. Totalt samlades 245 ton mer matavfall in jämfört med föregående år.
– Jag är väldigt stolt över Solnaborna, säger Anja Karlsson, miljöstrateg på Solna stad.

Totalt samlades 2491 ton matavfall in i Solna under 2017. Det är 245 ton mer än föregående år.

Boende och verksamheter i Solna har haft möjlighet att sortera sitt matavfall för återvinning sedan 2011.

Antalet som väljer att avfallssortera ökar för varje år och under 2017 började 1453 ytterligare hushåll att matavfallssortera.

– Vi har aldrig samlat in så mycket matavfall som nu. Det har ökat stadigt sedan 2011. Det är rekord, säger Anja Karlsson, miljöstrateg på Solna stad.

Kan åka biogasbil 112 varv runt jorden

Anja Karlsson, om mängden biogas som Solnaborna producerar

Mängden matavfall ökade med 2,9 kg per Solnabo under 2017 och de fem senaste åren har matavfallsmängderna ökat med över 60 procent.

– Jag är väldigt stolt över Solnaborna och verksamheterna i Solna. Det är superbra att det insamlade matavfallet ökar. Vi hoppas att det fortsätter att öka. Målet är att alla invånare, restauranger och verksamheter i Solna ska sortera ut sitt matavfall i framtiden, säger Anja Karlsson.

Allt matavfall från Solna körs till en biogasanläggning utanför Uppsala. Där omvandlas matresterna till exempelvis biogas, som sedan tankas i SL:s stadsbussar och Solnas sopbilar.

– Det matavfall som Solnaborna samlat in räcker till så mycket biogas att man kan åka fram och tillbaka med en biogasbil mellan Solna och Göteborg varje dag i tolv år, eller 112 varv runt jorden. Men det behöver bli mer. Det är fortfarande bara en fjärdedel av allt matavfall som sorteras, säger Anja Karlsson.