ANNONS

Solnabornas önskelista

Hagalundsbon Lennart Reuterswärd gör tummen ner för förtätning. Han vill i stället ha ett grönare Solna.
Hagalundsbon Lennart Reuterswärd gör tummen ner för förtätning. Han vill i stället ha ett grönare Solna.
Ett Turning torso i Solna centrum, ny färg på Blåkullahusen eller en beachvolleyplan i Bergshamra?

Många vill tycka till om stadens framtid.
ANNONS

2030 ska 100 000 Solnabor få plats i kommunen, så det gäller att planera och bygga smart. Vilka är då bättre experter än Solnaborna själva? I sommar kan invånarna bidra med idéer för utvecklingen av sina stadsdelar fram till 2030, via en webbkarta på stadens hemsida.

Många har synpunkter på byggplanerna. Ett av kommunens förslag är att riva parkeringsdäcket utanför stadshuset och bygga bostäder där. Husen knyts ihop med Solnavägen, som ska förvandlas ”från en förortsgata till en tät stadsgata” med bostäder, butiker och arbetsplatser.

Frösundabon Suzette Udd, 27, är skeptisk.

– Jag tror inte att folk vill bo så nära en väg. Solna är redan så tättbebyggt och jag tycker att p-platsen passar här, säger hon.

Lekplatser och uteserveringar är annat hon tycker behövs centralt.

– Satsa på att få folk ut ur Solna centrum. En lekpark och restauranger. Det behöver inte vara så hippt, utan billig, enkel mat, säger Suzette Udd.

Bland Solnasbornas vildare idéer finns en skyskrapa à la Turning torso i centrum. En annan vill riva hela Friends arena. Många oroar sig för att naturen byggs bort när 800 bostäder per år ska tillföras.

Lennart Reuterswärd från Blåkulla tycker att man ska skrota planerna på en förtätning av Haga­lund.

– Förslaget är fullständigt förryckt. De som flyttar in får ingen utsikt och barnen i området förlorar sina lekytor. Hagalund blir rena rama Mini-Manhattan! Det räcker med byggen nu, säger han.

ANNONS

I stället vill han se mer grönska. Parker och träd behövs när Solnaborna blir fler.

– Varför inte plantera träd och odla bin i stället för att förtäta?

Men att det ska byggas mellan husen i Hagalund står klart.

– Om man vill ha bra kommersiell och kommunal service i Haga­lund måste man köpa viss förtätning, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Stadens naturälskare får vara beredda på att det naggas på grönskan när kommunen växer. Om Huvudstaleden ska gå i tunnel behöver det exempelvis byggas bostäder ovanpå.

Hur mycket Solnaborna kan påverka planerna i slutändan är oklart.

– Vi sorterar ut bra och vettiga idéer. Vi kommer inte att riva Friends arena och ett Turning torso i Solna centrum kanske det inte blir, men när vi utvecklar Solna centrum och Solnavägen kan ett högt hus fungera rätt bra, säger Pehr Granfalk (M).

Fram till den 31 augusti kan synpunkter lämnas via stadens webbkarta.