ANNONS

Solnagranaten smugglades troligen in

Granaten smällde av på Skytteholmsvägen och förstörde en bil.
Granaten smällde av på Skytteholmsvägen och förstörde en bil.
Granaten som smällde på Skytteholmsvägen i Solna, natten mot lördag, var troligen insmugglad. I liknande händelser har motivet varit att försöka pressa någon, eller en bakomliggande konflikt, säger Micke Palmqvist på grova brott i Solna.

ANNONS

Strax innan halv två på natten mot lördag smällde en handgranat av på Skytteholmsvägen. Polisen hittade senare under lördagen delar av garanten på vägen.

Vad som ligger bakom explosionen är svårt att veta i dagsläget menar Micke Palmqvist, gruppchef på grova brott i Solna.

– I liknande händelser så har det uppenbart varit en bakomliggande konflikt, eller ett sätt att sätta press på någon, säger han.

Åtminstone fem liknande händelser, där granater smällt av, har inträffat under året i polisområde nord. Alla gånger så har det varit egendom som förstörts och än så länge har ingen person kommit till skada. Men det kan också bara av ren tur då sprängkraften i garanterna är stor, berättar Micke Palmqvist.

– Säkerhetsavståndet är väl tilltaget då det är mycket projektiler som går i väg och kan orsaka skador. Så det är ett allvarligt brott med tanke på att vem som helst som passerar kan skadas. Man har inte kontroll att rikta den mot en viss egendom. Det är dessutom svårt att stoppa en redan startad granat, säger han.

En granat är dock inget som en privatperson kan gå och köpa, utan de allra flesta smugglas in utomlands i från menar Micke Palmqvist.

ANNONS
ANNONS