Solnahissen blev inte Sveriges värsta

Hiss, Förrådsgatan 5, En av Sveriges värsta i Kones hisstävling
Bostadsrättsföreningen ska byta ut hissen men försöka bevara den gamla känslan.
Sveriges värsta hiss, Västerås
En buskmålad hiss i Västerås vann tävlingen och kommer därför moderniseras.
Tävlingen är avgjord och Sveriges värsta hiss finns inte på Förrådsgatan 5 i Solna. De boende går därmed miste om en gratis hissrenovering.

Sveriges värsta hiss finns istället i Västerås, där en något 70-talsinfluerad hiss nu byts ut mot en uppdaterad variant.

– Det var tråkigt. Vi hade såklart hoppats på att få en ny hiss. Den är i behov av en modernisering, helt klart, säger Camilla Björklund, som är ledamot i bostadsrättsföreningen Kastanjettens styrelse.

Det var hisstillverkaren Kone som annordnat tävlingen, där bostadsrättsföreningar kunde nominera sin hiss som ”Sveriges värsta”. Fem bidrag gick till final och Solnahissen var en av dem.

Kommer ni modernisera hissen i alla fall?

– Det kommer vi nog att göra. Jag vet inte riktigt när, men någonting kommer att hända med hissen. Så är det bara. Vi hade påbörjat tankearbetet redan innan tävlingen, säger Camilla Björklund.

Den är original från 1938

Vad kommer ni satsa på för typ av renovering?

– Vi kommer nog att byta ut hela hissen faktiskt. Vi kollade efter och insåg att vi kunde flytta ner hydrauliken för hissen till källaren istället för på vinden där den finns nu. På så vis kan vi lösgöra lite yta på vinden. Det blir nog antagligen under nästa sommar.

Känns det inte tråkigt att byta ut en sådan gammal trotjänare?

– Vissa i föreningen tycker nog det. Den är original från 1938. Många tycker nog att den är vacker med den tidstypiska gallergrinden. Den är inte ful på något sätt, men den är inte så praktisk och den uppfyller inte säkerhetskraven som nya hissar har. Vi ska försöka bevara den tidstypiska känslan från när den tillverkades, men i ett modernare snitt.