ANNONS

Solnakvinna döms för grovt förtal mot känd tv-profil

Under metoo-hösten anmälde Solnakvinnan en känd tv-profil för sexuella övergrepp och berättade om det i sociala medier. Nu har kvinnan dömts för grovt förtal.
ANNONS

Kvinnan, som är bosatt i Solna, anmälde under metoo-hösten 2017 tv-profilen för sexuellt ofredande och våldtäkter. I ett inlägg i en grupp på Facebook uppgav kvinnan att tv-profilen, som tidigare har deltagit i en rad populära program, hade utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid.

Förundersökningen lades ner och i stället blev kvinnan brottsmisstänkt efter att tv-profilen anmält henne för förtal.

I veckan dömdes kvinnan för grovt förtal av Solna tingsrätt. Hon döms till villkorlig dom och 50 dagsböter. Kvinnan ska också betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till mannen.

”Inte försvarligt”

Tingsrätten, som var enig i domen, menar att kvinnan genom Facebookinlägget har pekat ut tv-profilen som brottslig och därför lämnat en uppgift som är förtalsgrundande.

Tingsrätten har kommit fram till att det inte var försvarligt att peka ut honom på det sätt som kvinnan gjort och att brottet ska bedömas som grovt.

– Det är självklart att kvinnan hade rätt att lämna uppgifter om sexuella övergrepp, såväl i Facebookgruppen som på andra ställen. Men hon skulle inte ha pekat ut mannen, det var inte försvarligt, säger rättens ordförande, rådmannen Mattias Möller i ett pressmeddelande.

Vill inte betala skadestånd

Kvinnan medger att det var hon som publicerade inlägget i Facebookgruppen, men nekar till brott och vill inte betala skadestånd. Hon menar bland annat att hon inte har haft uppsåt att sprida meddelandet på ett sådant sätt att det är förtalsgrundande och hon hävdar också att uppgifterna i inlägget är sanna.

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.