Solnamoderat hoppar av efter SD-flirt

Elias Hanna (M), lämnar Moderaterna i protest.
Elias Hanna (M), lämnar Moderaterna i protest.
Anna Kinberg Batras besked att Moderaterna kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna blev droppen. Nu lämnar Elias Hanna (M) sin plats i Solnas kommunfullmäktige och Likabehandlingskommittén.
– Det handlar om principer, säger han.

Det var för några dagar sedan som moderatledaren Anna Kinberg Batra meddelade att hon tänkt om kring ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det går inte längre att låtsas som att de inte finns, var hennes besked, och öppnade för ett framtida samarbete.

Under veckan har flera moderata politiker lämnat paritet i protest. Så även i Solna. Nu meddelar Elias Hanna, som sitter i såväl kommunfullmäktige som Likabehandlingskommittén, att hans moderata karriär är över.

– Jag har funderat på saken ett par dagar nu, men här går min gräns. Det är politik på riktigt nu. Det handlar om principer och ideologi. Det är inte en gata som ska byggas eller något som ska rivas – det här är en principsak för mig, säger Elias Hanna.

Han menar att flera medlemmar i partiet blev chockade av beskedet om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Beskedet från partiledningen kom inte bara som en överraskning för mig utan för många andra. Det är jättesvårt för de som har invandrarbakgrund i partiet. Förut har jag tänkt att man ska stanna kvar och försöka förändra inifrån, men inte den här gången. Jag tror att vi kommer få se fler avhopp inom kort, säger han.

Elias Hanna kommer inte att sitta kvar som politisk vilde, utan lämnar Solnapolitiken helt efter 15 år. I alla fall för nu. Han kommer framöver att ge sitt stöd till Centerpartiet och Liberalerna, säger han.

– Jag gör detta med sorg. jag har bara goda minnen av Moderaterna i Solna, men nu har jag har inget i Moderaterna att göra, konstaterar han.