Solnapolitiker kan få gaypris

Anna C Nilsson (C) är Sveriges enda öppet lesbiska kommunalråd.

Hon brinner för ett inkluderande samhälle, och i Solna kämpar hon för ökad kunskap om regnbågsfamiljer.

Nu kan hon få pris på QX gaygala.

Det är centerkvinnorna som nominerat Anna C Nilsson till det uppmuntrande priset ”Keep up the good work” på tidningen QX årliga gaygala. Som Sveriges enda öppet lesbiska kommunalråd är hon en förebild för andra kvinnor som vill ta för sig inom den politiska sfären, menar förbundet.

Hur känns det att bli nominerad?

– Det känns fantastiskt kul och hedersamt att C-kvinnorna nominerat mig, säger Anna C Nilsson som levt öppet som homosexuell sedan tidigt 90-tal.

Då var attityderna annorlunda och samhället betydligt mindre öppensinnat. Med en drygt 20-årig lärarkarriär bakom sig har hon dock sett hur samhället förändrats till det bättre.

– Jag tror att Eva och Efva gjorde mycket där, det märktes att saker och ting förändrades då.

Förutom kommunalrådsrollen är hon även 1:e vice ordförande i Solnas miljö- och hälsoskyddsnämnd.

I dag är ett av hennes politiska fokusområden att verka för ett inkluderande samhälle där alla Solnabor känner sig sedda och respekterade. Ser man till unga HBT-personers psykiska hälsa ser verkligheten i dag inte så ut.

– En femtedel av alla unga HBT-tjejer mellan 16-25 uppger att de blivit utsatta för våld av föräldrar, partner eller i hemmet. Och 25 procent av alla HBT-personer har försökt att begå självmord. Där har vi mycket att göra, säger Anna C Nilsson.

En fråga hon hoppas kunna driva igenom i Solna är mer utbildning för stadens skol- och förskolepersonal.

– Jag vill att vi ska kunna erbjuda fortbildning och utbildning om regnbågsfamiljer, framförallt i hur vi bemöter dessa. Vi har väldigt bra personal i dag i Solna, men man kan alltid bli bättre.

Vilka situationer menar du kan uppstå?

– Barn i regnbågsfamiljer vågar ofta inte berätta om hur de har det hemma, alla är inte trygga med att berätta för fröken att man har två pappor eller mammor. Det blir en väldigt svår situation för dem att inte kunna vara öppna. Där kan vi bli bättre.

QX gaygala hålls den 4 februari.