ANNONS

Blågröna styret vill höja sina löner

Har mer i lönekuvertet att vänta de kommande åren.
Har mer i lönekuvertet att vänta de kommande åren.
Solna har bland de högsta politikerlönerna i landet. De kommande åren föreslås arvodena höjas ytterligare.
– Vi har en enorm expansion och det är stora beslut som ofta måste fattas väldigt snabbt. Det ställer stora krav på våra kommunalråd, motiverar Sven Kinnander (M) saken.
ANNONS

Solnas politiker har bland de högsta lönerna i landet. Inför 2019 väntar en procentuell sänkning för kommunalråden i Solna.

Den högst avlönade politikern, kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M), får motsvarande 71 procent av en statsrådslön 2018, istället för tidigare 78 procent.

– Vi frös arvodena 2015 för att vi tyckte att de låg på en hyfsad nivå. Övriga kommunalråd får också sänkt från 68 procent till 62 procent av statsrådsarvodet, säger Sven Kinnander (M), ordförande i arvodeskommittén.

Pehr Granfalk.

I rena slantar innebär det dock en mycket liten förändring, eftersom statsrådslönerna ökat. Pehr Granfalk som idag tjänar 96 720 kronor får en ny lön på 96 560 kronor, plus ersättning för möten i fullmäktige. Ett heltidskommunalråd får 84 320, det är oförändrat från i år.

Övriga kommunalråd, som tjänstgör på mellan 40 och 50 procent, får enligt modellen cirka 40 000 kronor i månadslön plus 171 000 kronor per år om de är ordförande i nämnder.

Högre lön väntar

Men mer i lönekuvertet väntar. Förslaget är nu att slopa 2015 års ”frysning” av lönerna, vilket innebär att politikerna har påslag att vänta framöver.

– Arvodena har stått still i fyra år, det kan de inte göra i åtta år, säger arvodeskommitténs ordförande Sven Kinnander (M).

ANNONS

Solnas politikerlöner ligger redan högt. Räcker inte 85 000 kronor för ett kommunalråd?

– Jo vi ligger högt, det ser jag flera skäl till. Det sker väldigt mycket i Solna, jämfört med andra kommuner har vi har en enorm expansion och det är stora beslut som ofta måste fattas väldigt snabbt. Det ställer stora krav på våra kommunalråd. Ett annat skäl är att att om man blir kommunalråd är man inte garanterad att fortsätta. Man kan få sluta efter fyra år eller avgå mitt i om det händer något.

”Jag tror det sticker i ögonen på många Solnabor”

Sara Kukka-Salam (S)

Sven Kinnander påpekar att det heller  inte finns någon garanti på löneökning, Solnapolitikernas arvoden ska följa utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Ökningen brukar ligga på 2 procent, men den kan även hamna lägre, menar Kinnander.

– Om hela samhället får en höjning då ska vi också följa med. Var fryser man löner i åtta år? säger Sven Kinnander.

Oppositionen kritisk

Oanständigt, anser Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som istället vill sänka politikernas månadslöner med drygt 17 000 kronor. Det skulle motsvara hälften av ett statsrådsarvode.

– Solna har redan bland landets högsta arvoden. Bara Stockholm har högre än oss, och de har en miljon invånare. Att frångå frysningsprincipen och höja lönerna ännu mer är helt orimligt, säger Sara Kukka Salam (S).

Kan få drygt 91 000

Räknat på en 2-procentig höjning per år kommer politikerlönerna öka 7 000 kronor under mandatperioden, enligt oppositionen. Det ger ett heltidskommunalråd drygt 91 000 kronor i månaden 2022.

– Jag tror det sticker i ögonen på många Solnabor. Vi ser uteblivna satsningar på förskolan och stora behov i välfärden där personal ropar efter fler kollegor. Att i samma stund höja arvodena är osmakligt, säger Sara Kukka Salam.

Beslut om arvodena tas 17 december.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.