ANNONS

Solnaprofilen Herta Fischer har gått bort

Herta Fischer
Herta Fischer lämnar efter sig ett stort tomrum både inom politiken och hemkommunen Solna.
I år skulle hon ha fyllt 99 år. Herta Fischer (V), Sveriges äldsta politiker, lämnar efter sig ett stort tomrum både inom politiken och hemkommunen Solna.
Herta Fischer somnade in natten till de 24 januari.
ANNONS

Herta Fischer har suttit i Solnas kommunfullmäktige i 10 år och har 28 år som landstingspolitiker i bagaget.

Hon gick med i Vänsterpartiet i Solna 1968 och så sent som i höstas ställde hon upp i valet.

Natten till den 24 januari gick hon tyvärr bort och lämnar nu ett tomrum efter sig – långt utanför sin egen hemkommun.

– Vi har haft mycket kontakt och Herta har ringt mig en gång i veckan för att diskutera något hon läst eller om olika initiativ som hon tyckte vi skulle lägga. Hon var uppe i talarstolen så sent som 2018 och rev ner skratt och applåder, berättar Sandra Lindström, gruppledare för Vänsterpartiet i Solna.

Hennes stol går inte att fylla, det finns ingen annan Herta

Sandra Lindström

Hon är inte ensam om att beskriva Herta Fischer som en oförglömlig person. Generös, varm, omtänksam och mycket engagerad främst i kulturfrågor, skola och mänskliga rättigheter.

– Många medlemmar har hört av sig och berätta om Herta, om att hon alltid fanns där för att stötta när någon hade det tufft. Hon var också så arg över alla orättvisor, det blev tydligt varje gång man träffade henne. Hon var den mest upptagna 98-åringen jag någonsin träffat, säger Sandra Lindström.

ANNONS

Herta Fischer var även konsertpianist.

Herta Fischer var även konsertpianist.

Med sitt livslånga engagemang var Herta Fischer en förebild för många berättar Sandra Lindström.

– Hennes stol går inte att fylla, det finns ingen annan som Herta. Hon är saknad av väldigt många. Vi kan bara hoppas kunna föra hennes engagemang vidare.

Hade uppdrag inplanerade i vår

Herta Fischer kom till Sverige som artonåring 1938, då hon flydde den oroväckande utvecklingen i Österrike tillsammans med sin mor.

Förutom sitt politiska engagemang var hon även konsertpianist och en välkänd kulturpersonlighet i Solna, bland annat som värd för Solnas stadsbiblioteks kultur- och musikforum wienerkafé. Så sent som i december hade Herta kontakt med biblioteket, och vårens wienercaféer var redan planerade.

Under året fanns även ett hyllningsprogram om Herta Fischers liv inplanerat på biblioteket, där hon själv skulle delta.

Veronica Kallander, andre vice ordförande i det förra rådet för funktionshindersfrågor (det nya är ännu inte valt) och ledamot i Vänsterpartiets partistyrelse i Sundbyberg, säger så här om sin vän:

”Jag lärde känna Herta för över 10 år sedan, i det som på den tiden hette Kommunala handikapprådet, numera Kommunala rådet för funktionshinderfrågor i Sundbyberg. Jag har sällan träffat någon med det drivet för mänskliga rättigheter och särskilt rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet, som Herta hade! Herta var en av de absolut mest drivande bakom det handslag mellan Sundbybergs stad och funktionsrättsorganisationerna, som vi var först i Sverige med och som jag är ganska säker på fortfarande gör Sundbyberg unikt. Herta Fischer var så otroligt mycket för så väldigt många. För MIG kommer hon alltid finnas kvar som en varm, stöttande vän, med knivskarpt intellekt och vass tunga. En oslagbar kombination!”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.