Så går det till när Solnas gator döps…

Åbergsson, Amundson, Cronhielm och Wibom.
Alla har de fått gator och platser uppkallade efter sig. Men varför har inte Solnapersonligheter som Jerry Williams och prinsessan Estelle en egen gata?
Mitt i gick på djupet i Solnas ocean av gatunamn.

Du går på dem varje dag, men tänker du egentligen på vad de heter? Vi pratar så klart om namnen på Solnas cirka 350 gator.

Hur går det egentligen till när en gata namnges och vem får man egentligen hylla?

Eva-Karin Winblad vet. Hon sitter med i Solna stads namnberedning som arbetar med att ta fram namn på nya gator, torg och kvarter. Till vardags arbetar hon på Solna stadsbibliotek, och det är alltid där hon börjar när hon ska komma på nya namn.

– Vi har massor av litteratur om Solna i vårt Solnarum. Alltid när man ska namnge så utgår man från platsen, dess historia och personer som verkat där, säger hon.

Sen blickar man västerut.

– Finns det i Sumpan, nej då är det inte bra. Det får inte vara namn som ligger i närliggande kommuner, då kan man ta fel.

Enkelt och (helst) kort är melodin.

– Det ska vara lätt att säga och skriva och inte för långt. Vi vill inte ha långa namn, då får du inte med gatunumret om du har fönsterkuvert.

Flera kända personer från Solna har satt stan på kartan, men varken Jerry Williams eller prinsessan Estelle kan räkna med en egen gata i dagsläget.

– Personer som kan komma på tal ska ha varit avlidna i fem år. Vi har det som regel för att garantera god vandel. En levande person kan ju göra något dumt.

Kan man som Solnabo påverka era val?

– Oh ja, det har man gjort tidigare. Arvid Tydéns allé var ett förslag kom från Hembygdsföreningen, och Edit Ekmans plats kom från kyrkan. Det är jättebra att få förslag!

På senare tid har även antalet kvinnonamn ökat markant. Det är en medveten strategi från staden för att göra namngivningen mer jämställd. I den nya stadsdelen Hagastaden som växer fram är samtliga gator med memorialnamn uppkallade efter framstående vetenskapskvinnor.

I Filmstaden bär gatorna namn efter flera kända skådespelerskor, men också regissörer och skådespelare som verkat i Sveriges Hollywood.

Idag är cirka en tredjedel av gatorna med memorialnamn uppkallade efter kvinnor.

Blir det ett mansstopp framöver?

– Nej, det blir det inte. Nu tittar vi på namn i Mellanjärva, och där har vi ett kvinnonamn och ett mansnamn som kan komma på tal.

Fakta

Personligheterna bakom några av Solnas gatunamn

 • Britta-Kolas allé. Framgångsrik galopptränare på Ulriksdal som extraknäckte med att koka kola på Överjärva gård. Hennes stall hette Stall Britta-Kola.
 • Cronhielms allé. Margareta Cronhielm, senare gift Wettermark, var den första kvinnan som blev proffstränare i galoppsporten.
 • Edit Ekmans plats. Stridbar prostinna som anordnade insamlingar till Solnas fattiga.
 • Johan Enbergs väg. Blev 1943 Solnas första borgmästare.
 • Dagmar Ebbesens väg. Rivjärn på film. Fick ofta spela hushållerska med hjärtat på rätta stället och med en sylvass tunga.
 • Greta Garbos väg. Sverige första Hollywoodstjärna och en gång världens högst betalda skådespelerska. Spelade in en film i Filmstaden.
 • Ingrid Bergmans väg. Trefaldigt Oscarsbelönad och med en enorm internationell filmkarriär bakom sig. Spelade in flera filmer i Filmstaden.
 • Arvid Tydéns allé. Stenhuggare, brevbärare, fornforskare och en av grundarna till Solna hembygdsförening.
 • Wiboms väg. I snart 200 år har familjen Wibom varit slottsherrar på Hufvudsta gård.
 • S:t Martins väg. Solnas skyddshelgon som fyllde 1700 år i höstas.
 • Göran Perssons väg. Ej döpt efter den svenska statsministern, men väl efter en högt uppsatt ämbetsman på 1400-talet, vars avhuggna skalle ska ligga begravd vid Paprikaskolan.
 • Sofia Magdalenas plats. Drottning av Sverige och gift med Gustav III som skapade Hagaparken. Gustav III har även sin egen boulevard intill.
 • Eva Ekeblads gata. 1700-talskvinna som uppfann potatisbrännvinet och blev första kvinnan i Kungliga Vetenskapsakademien.
 • Kraus torg och väg. Tysk-svensk tonsättare som ligger begraven på Tivoliudden i Bergshamra.
 • Åbergssons väg. Anna Åbergsson var en av föregångarna inom kolonirörelsen i Sverige.
 • Amundsons torg. Från Ballongberget utgick ballongflygningarna under Frösundas militära tid. Karl Albert Beyron Amundson – KABA – (1873-1938) var ballongflygare, militärattaché och generalmajor. Han var chef för Flygvapnet 1925-1931 och ledamot av Krigsvetenskapsakademien.