ANNONS

Solnas MacGyver blir snut i tv

Som barn lekte han att han var MacGyver i Råsundas parker.

Nu är Joel Spira aktuell som polisen Amos i SVT:s nya serie Ängelby.
ANNONS

Som skådespelare har Joel Spira synts på teaterscener, vita duken och i teve. Nu är han aktuell som polisen Amos i SVT:s dramaserie ”Ängelby”. Där spelar han mot bland andra Mia Skäringer, den arbetslösa och nyseparerade tvåbarnsmamman Vera som beslutar sig för en omstart i livet. Hon hamnar då i Ängelby, en ort där invånarna är levande begravda i sin egen dassiga verklighet och något mystiskt ruvar under ytan. Plötsligt blir Vera centrum för en mordutredning som Amos leder.

– Vi fick manus allt eftersom inspelningen pågick. Det var speciellt att göra scener utan att veta vem som är skurken, det skapade en spänning som blev en del av karaktären. Som att gå runt i en dimma av ovetskap, säger Joel Spira.

I onsdags visste han dock precis vart han skulle. Lokaltidningen Mitt i träffade honom på restaurangen Lindys på Råsundavägen dit han ofta går för att utbyta skvaller, ta en kopp kaffe eller äta lunch.

Joel Spira bor med sin familj i Råsunda där han också delvis är uppvuxen och det märks att han har starka band till området.

Klockan börjar närma sig lunchtid och var och varannan gäst som trillar in hälsar på honom. Han vill att hans barn också ska få en god kontakt med närområdet genom att växa upp just här.

– Det handlar om kontakten med sina medmänniskor, det är viktigt att den finns så man inte alienerar sig. Jag hälsar än idag på gamla fotbollstränare på gatan, säger Joel Spira.

Han uppskattar att Råsunda är som en liten stad med både gröna områden och en stadskärna. Och kallar sig själv för lokalpatriot.

– Jag älskar Råsunda! Det är kul att det växer men jag är orolig att det lokala försvinner mer och mer och undrar vart det ska sluta.

Han minns hur han som barn lekte att han var den uppfinningsrika äventyraren MacGyver i Råsundas parker. Inför rollen som Amos var han hos polisen en del för att få reda på hur de möter enklare situationer, så som att stoppa en bil och gå in i ett hus.

ANNONS

– Men jag har svårt för kriminalserier där poliser bara är poliser, jag gillar poliser som också är personer bakom uniformen, säger Joel Spira.

Privat upplever han att omgivningen förväntar sig att man måste hänge sig helt åt skådespeleriet för att kunna kalla sig konstnär.

Precis som Amos inte bara är sitt yrke är det även viktigt för Joel att inte bara vara det han jobbar med.

– Det är bra att ha en fot utanför för att kunna spegla det man ska göra. Och det är viktigt att vårda det som finns utanför, som familj och vänner. Man måste ha något att falla tillbaks på och inte definiera sig helt utifrån vilka roller man får, säger han.

Polisen Amos är en sansad och sökande person.

Joel Spira själv menar att han söker efter mycket i livet men framförallt en inre ro. Något han känner att han närmar sig.

– Jag har börjat hålla på med hantverk, läder, snide och smide. Men min fru börjar tröttna på att det luktar bondgård hemma, ­säger han i ett skratt.

Joel Spira älskar sitt Råsunda, där han delvis växt upp och nu bor kvar med sin familj.

Fakta

Gillar att se nya platser

Ålder: 34 år.

Familj: Fru, två barn, 4 och 6 år gamla.

Aktuell: I den 12 avsnitt långa SVT-produktionen ”Ängelby” av Johan Kindblom och Tomas Tivemark. Serien har premiär måndag den 28 september klockan 21.00 i SVT 1.

Bästa med skådespeleriet: Att få träffa olika människor, se olika platser och upplevelser.

Framtidsdröm: Fortsätta jobba med spännande projekt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.