ANNONS

Solnatalang kämpar om titeln Årets unga kock

Soln, årets unga kock. Eskil Bondsäter är kock och laddar för tävlingen Årets unga kock. Plats för fotografering: Lykke Löjromsbaren.
Eskil Bondsäter ska med en trerätters försöka ta sig vidare till internationell final i Paris.
Eskil Bondsäter från Solna har ägnat den mesta av sin tid de senaste fem åren åt att laga mat och experimentera sig fram till nya smakmässiga höjder. Nu gör han upp om titeln Årets unga kock.
ANNONS

Eskil Bondsäter är mitt uppe i att testa recept och råvaror, slipa på formen och har precis köpt en glassmaskin för att kunna få till mer spännande desserter. På måndag 24 februari finns han med i startfältet när Sverigefinalen av tävlingen årets unga kock avgörs på Stockholms hotell- och restaurangskola vid Globen.

Hård tidspress

På två och en halv timme ska han och de andra deltagarna laga en trerätters middag för fyra personer baserad på råvaror från en på förhand hemlig korg. Förrätt, huvudrätt och dessert bedöms sedan av en jury.

För vinnaren väntar internationell final i Paris efter sommaren.

– Jag brukar vara nervös kvällen innan, men när man väl får se varukorgen och börja laga mat, då släpper allt. Mycket av nervositeten ligger i att du inte vet vad det är du ska laga, så det gäller att ändå ha en tydlig plan för sitt arbete och veta ungefär vilken typ av rätt man vill laga, säger Eskil Bondsäter.

Soln, årets unga kock. Eskil Bondsäter är kock och laddar för tävlingen Årets unga kock. Plats för fotografering: Lykke Löjromsbaren.

Till vardags är köket på Restaurang Lykke i Nordic Light Hotel vid Centralen hans arbetsplats. Foto: Christian Lärk.

Fakta

Tar gärna en burgare i Solna

Ålder: 23 år.

Bor: Lägenhet i Näckrosen.

Gör: Kock sedan fem år tillbaka. Jobbar på Restaurang Lykke i Nordic Light Hotel vid Centralen.

Intressen: Golf, vin, åka skridskor, träna.

Favoritrestaurang i Solna: ”Äter gärna på Esuki sushi eller Bastard burgers”.

Lagar helst hemma: ”Ofta söndagsmiddagar tillsammans med kollegor kompisar. Då blir det gärna sådant som går att laga i ugn, till exempel en hel kyckling, mycket grönsaker och en god sås. Jag gillar också att laga olika varianter av tachos”.

Bästa mat-minne: ”Fäviken i Jämtland. Jag och tre kompisar var på restaurangen och åt för tre år sedan och det var en fantastisk upplevelse”.

”Gillar att testa”

I år är det 44:e gången som tävlingen Årets unga kock avgörs. Eskil Bondsäter deltog även i fjol, men då räckte det inte till seger. Då var det första gången han tävlade på egen hand. Nu vill han vinna – och han tror att han har goda chanser.

– Det här blir min revansch, säger han.

Annars ställer han upp i kocktävlingar framförallt för att han vill pusha sig själv och ta nya steg framåt.

– Det är roligt att testa saker och på det sättet utveckla kreativitet och förståelse för vad som funkar och inte funkar. Jag gillar mycket texturer i maten jag lagar, jag vill att det alltid ska finnas en liten hetta i rätter jag lagar. När det gäller desserter jobbar jag gärna med varmt och kallt och syra, jag gillar inte för söta desserter.

Soln, årets unga kock. Eskil Bondsäter är kock och laddar för tävlingen Årets unga kock. Plats för fotografering: Lykke Löjromsbaren.

Menyn som Eskil Bondsäter kvalade in till finalen med beskriver han som att den är plockad från erfarenhet från det senaste året. I huvudrätten jobbade han med vilt. Fisk och favoritäpplet Ingrid Marie var också del av menyn.

 

När Mitt i ber Robert Hallgren, kökschef på Lykke, beskriva sin kollega Eskil Bondsäter som kock blir svaret att han är stresstålig, har öga för detaljer och en känsla för smakkombinationer:

– Han är bra på att ta snabba beslut vilket man ofta måste göra i ett kök med en hög standard. Han har en väldigt hög lägstanivå och en noggrannhet. Han har en förmåga att ”växla upp” när behovet finns utan att tumma på kvalitén.

Soln, årets unga kock. Eskil Bondsäter är kock och laddar för tävlingen Årets unga kock. Plats för fotografering: Lykke Löjromsbaren.

Att klara av att leverera under tidspress är en av svårigheterna med tävlingsmomentet. Eskil Bondsäter brukar vara nervös kvällen innan, men blir lugn av att sätta i gång att tävla.

Sex finalister

Här är alla finalister tävlingen årets unga kock

  • Eskil Bondsäter, Restaurang Lykke, Stockholm.
  • Anton Kardell, SK mat och människor, Göteborg.
  • Benjamin Johansson, Restaurang Rot, Gotland.
  • Lara Katchinskaia, Färna herrgård och Spa, Färna.
  • Victor Magdeburg, Konstnärsbaren, Stockholm.
  • William Brittsjö, Lux dag för dag, Stockholm.

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.