Det är ekonomin för 2025 som ska spikas när fullmäktige samlas för sitt sista möte innan sommaren. Först då räknar SKR med att konjunkturen blir starkare. Innan dess ska vi igenom ett år med ökande arbetslöshet.

Men Vallentunas kommunstyrelseordförande Johan Skog är inte orolig.

– Vi har en väldigt låg arbetslöshet, en av de lägsta i landet. Vallentuna arbetar väldigt aktivt med de frågorna och med att stimulera företagandet. Så jag tror att vi har goda förutsättningar att hålla den låg, säger han.

I den budget som han och den styrande alliansen lägger fram står att skatten ska sänkas "på sikt" liksom avgifterna. Samtidigt ska kvaliteten höjas i verksamheterna.

Hur går det ihop?

– I all övrig verksamhet har vi en inbyggd effektivisering som driver fram nya arbetssätt. Så har vi inte arbetat med avgifterna. Det vill vi se över i alliansen så att de också hålls så låga som möjligt.

Vallentunas ekonomi är god. Bokslutet för förra året visar ett överskott på hela 313 miljoner kronor.

– Då kan kommunen amortera lån och finansiera kommande investeringar för att rusta Vallentuna för framtiden. Exempelvis en ny skola i Kristinebergsområdet. 

2025 höjer alliansstyret skol- och förskolepengen, vilket ska möjliggöra mindre barngrupper i förskolan och mindre undervisningsgrupper för elever med behov av särskilt stöd i grundskolan. De lägger mer pengar på den hårt belastade socialförvaltningen. Det blir även satsningar på att förbättra och underhålla vägnätet.

Och nästa år behöver verksamheterna inte gneta fullt så mycket som tidigare. Det generella effektiviseringskravet (se faktarutan) sänks från 50 procent till 20 procent.

–  Kanske har alliansen börjat förstå att man inte kan fortsätta hyvla hur mycket som helst, säger S-gruppledaren Jerri Bergström som är kritisk till de besparingar som verksamheterna fått göra, trots kommunens goda ekonomi.

Han vill lägga mer av överskottet på skolan.

– Bara 80 procent av niorna går ut med fullständiga betyg. Nu har vi ett fönster att satsa och lägga extra resurser de närmsta åren. Då ska man ta det tillfället. Dessutom minskar antalet yngre barn och det finns utrymme att omfördela pengarna på färre barn, säger Jerri Bergström.

Johan Skog håller inte med om kritiken.

– Vi bedömer att alliansens förslag till budget är välbalanserad och ger skolan goda förutsättningar för bedriva en kvalitativ undervisning. Det är särskilt glädjande att vi kan göra en extra satsning på våra landsbygdsskolor.