Solstolar, isrink eller odling – det mesta kan hända på torget

Kan hända mer grejer här.
Kan hända mer grejer här.
Food trucksen är bara början - nu blir Sundbybergs torg ett stadsmiljölaboratorium.

Utelunch, är inte det ett säkert vårtecken? Förra veckan var det premiär för food trucksen på Sundbybergs torg.

David Disisto kränger burgare med rökt mozzarella från sin italienska vagn när Mitt i tittar förbi.

– Det är första dagen vi är här, vi har haft ganska bra med folk. Jag tror på Sundbyberg, i sommar kommer det bli jättebra!

Tillståndet medger matvagnar varje dag under en provperiod fram till oktober (se schema för vagnarna här ).

Och det lär poppa upp fler nya inslag på torget framöver. Vid sidan av processen med långdragna planer och beslut kring torgets framtid när järnvägen grävs ned, ska ytan användas för kreativa initiativ. Kommunalrådet Stefan Bergström (C) kallar det för ett stadsmiljölaboratorium.

– Det handlar om att testa flera olika idéer de närmsta åren. Det behöver inte kräva så stora åtgärder, fyra food trucks och ett par bord gjorde ju torget till en helt annan grej, säger han.

Som exempel kan ytan användas för konst- och fotoutställningar, stadsodling, tillfälliga butiker (så kallade popup-stores) eller marknader, menar Stefan Bergström.

– Torget ska kunna ändra karaktär med säsong. På sommaren skulle man kunna rulla ut en gräsmatta och ställa dit lite solstolar. På vintern kan man ha en isrink. Det krävs att man vågar lite. Jag tror det kan bli jättehäftigt!

Tanken är att sundbybergarna själva ska kunna bidra med initiativ och kreativa lösningar på hur torget kan nyttjas.

– I New York jobbar man mycket med att tillgängliggöra offentliga ytor, man låter medborgarna själva ta hand om en plats under delar av året. Man kan tänka sig att en stadsodlingsförening får tillgång till en del av torget tillexempel, säger Stefan Bergström.

Han uppmuntrar invånarna att höra av sig med goda idéer, men en form för mer strukturerad medborgardialog ses över.

– I Finland jobbar man en del med appar, jätteintressant. Det kan vara ett bra sätt att samla in information. Med en geodataapp kan man få en karta på var och vad folk kommenterar i stadsmiljön. Man kan också ha omröstningar eller ställa frågor via appen, som tillexempel ”hur ska torget se ut?”, och få snabba svar från medborgarna, säger Stefan Bergström.