ANNONS

Solvalla kan få evenemangsarena

Solvallas vd Mats Rosén och projektledaren Veronica Palmgren vill ge plats för fler sporter. Nu utreds möjligheten att bygga en evenemangsarena vid travbanan.
Solvallas vd Mats Rosén och projektledaren Veronica Palmgren vill ge plats för fler sporter. Nu utreds möjligheten att bygga en evenemangsarena vid travbanan.
Hästsport
Hästsport
Längdskidåkning
Längdskidåkning
Bilracing
Bilracing
Det körs redan STCC och längdskidor på Solvalla.

Nu vill travbanan även bygga ett antal sporthallar plus en evenemangsarena för inomhusidrott.

– Efterfrågan är som en tsunami som sköljer över oss, säger Veronica Palmgren.
ANNONS

I höstas fick hästarna maka på sig när STCC-cirkusen åter drog in på Solvalla. Och i vintras gick kanonerna på högvarv för att spruta snö till forna skidkungen Mathias Fredrikssons längdskidåkningsdagar på travbanan.

– Solvalla är redan en multisportarena, fast vi skulle kunna utveckla den biten ännu mer, säger Mats Rosén, nytillträdd tillförordnad vd på Solvalla travsällskap som äger travbanan som totalt omfattar 34 hektar mark.

På den nuvarande parkeringen, hela vägen mot Bällstavägen och ända bort mot skogen vill Stockholms travsällskap bygga en helt ny stadsdel, Solvallastaden, med plats för 1 200-1 500 nya bostäder, kommersiella lokaler och sporthallar.

Parkeringen kommer att flyttas till den västra sidan. Stallen kommer att rivas och de bofasta hästarna flyttas ut för att bara återkomma till banan på tävlingsdagar.

Det har tidigare pratats om ett multisportcentrum med två-tre fullstora hallar vid Solvalla. Men efter samtal med en rad idrottsföreningar i Stockholm, samt i grannkommunerna Solna och Sundbyberg, har Stockholms travsällskap tänkt om.

– Hallbristen är extrem. Det finns ingen hejd på efterfrågan. Det är som en tsunami som sköljer över oss. Föreningarna kan inte utvecklas som de vill och tvingas tacka nej till ungdomar som vill röra på sig och ungdomar som vill satsa på sin idrott, säger Solvallastadens projektutvecklare Veronica Palmgren.

Efterfrågan är så enorm att Solvalla travsällskap vill försöka skapa plats för ytterligare hallar, däribland specialhallar för möta olika idrotters specifika behov.

– Om man bygger på höjden eller med specialmått kanske det går att få in ännu fler hallar. Vi har även förstått att det finns behov av en tävlingsarena med publikkapacitet för inomhusidrott. Det ska också utredas vidare, säger Veronica Palmgren.

Den stora utmaningen är att få till en fungerande finansiering. De flesta idrottsföreningar har idag tillgång till gratis halltider och har inte råd att gå in med några större summor.

ANNONS

– Vi måste få med oss kommunerna på tåget och hitta en modell för hur vi ska driva projektet vidare. Problemet är att de har LOU, lagen om offentlig upphandling, att förhålla sig till, säger Veronica Palmgren.

Bygget av hallarna är tänkt att finansieras genom att Stockholms travsällskap säljer byggrätter till exploatörer som vill bygga bostäder på platsen.

Just nu pågår ett så kallat programarbete i staden där stadsplanerare tittar på möjligheterna att bebygga området. I december ska ett första förslag ut på samråd. Intresserade kan då titta på utställningen på Solvalla eller i tekniska nämndhuset på Fleminggatan.

– Alla satsningar på idrottshallar är bra. Läget är akut. Nästa alla idrotter har långa köer av barn som inte kommer in, säger Sofie Fischer ordförande i Brommaklubben All Star Gymnastics.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.