Solveig slår igen Sko-Butiken efter 44 år

skobutiken i Sundbyberg stängs. Solveig Högberg med kunden Charlotte af Malmborg
Solveig Högberg lämnar nu skobranschen efter 62 år i yrket.
I 44 år har Sko-Butiken på Sturegatan servat Sundbybergare med skor. Nu säljer Solveig Högberg, 77 år, sin butik.
– Jag kommer sakna er enormt! Jag har gått hit i 30 år, säger stamkunden Charlotte af Malmborg.

Den solblekta Sko-Butiken-skylten hänger ännu kvar på Sturegatan 20. Men väggarna inne i butiken har snart tömts på skor.

I skyltfönstret sitter en affisch: ”Efter 62 år i branschen och 44 år på Sturegatan har vi beslutat oss för att gå i pension.”

– Jag är 77 år, det är dags nu, säger Solveig Högberg.

Hon har jobbat med skor sedan hon var 14 år. Först som elev på en skobutik i Vasastan, och sedan på gamla Salamanders i Sundbyberg, som numera heter Rieds Skor och ligger snett över gatan från Sko-Butiken.

Mamma sa alltid att jag med mina smala fötter skulle ha snörskor, men jag sa: aldrig! Jag ska ha fina skor!

Solveig Högberg

– Sen började jag här i butiken och ägaren sa att ”du sköter ju det här så bra, ska du inte köpa butiken?”, så jag gjorde det och sedan dess har jag varit här, berättar Solveig.

Varför började du jobba med just skor?

– Som liten gick jag Södermannagatan upp och såg skobutiken på hörnet med alla fina skor. Då bestämde jag mig för att det var det jag skulle jobba med. Mamma sa alltid att jag med mina smala fötter skulle ha snörskor, men jag sa: aldrig! Jag ska ha fina skor!

För dagen bär hon svarta skinnskor. Och på en hylla står mammans gamla klackskor i krokodilskinn kvar.

– Det får man inte sälja nu för tiden. Men då på 60-talet hade alla gamla damer på Östermalm tjock päls och smala ben i krokodillskinnboots. Vi kallade dem ”sugrör i saftglas”.

Svårt beslut att sälja

skobutiken i Sundbyberg stängs. Solveig Högberg med kunden Charlotte af Malmborg

Solveig Högberg kommer sakna sina gamla stamkunder, som Charlotte af Malmborg som gått hit i 30 år för att handla skor. Foto: Pekka Pääkkö.

Beslutet att sälja butiken har inte varit helt lätt.

– Jag kommer sakna alla fina stamkunder och det sociala. Många kommer in hit bara för att prata en stund. Jag har redan fått blommor av flera av dem för att jag ska stänga igen.

Stamkunden Charlotte af Malmborg kliver in i butiken med sin 14 år gamla tax.

Jag kommer sakna alla fina stamkunder och det sociala.

Solveig Högberg

– Jag kommer sakna er enormt! Jag har gått hit i 30 år, säger hon, och berättar en anekdot om hur hon lovat sin dotter en middag med gädda, men inte kunde hitta någon i Hötorgshallen. Då visade det sig att damfrisörskan längre ner på gatan hade en gädda i frysen som hon levererande in till Solveig i skobutiken.

– Det var ett par förvånade kunder som tittade på mig när jag sen kom in hit och hämtade ut en gädda i stället för ett par skor.

Hon och Solveig skrattar gott åt minnet.

skobutiken i Sundbyberg stängs. Solveig Högberg med kunden Charlotte af Malmborg

”Har du dojtåtar”? frågade en kund en gång en nollställd Solveig. Hon fick snabbt lära sig att det betydde skosnören. Foto: Pekka Pääkkö

Oklart vad som blir av lokalen

Under åren har Solveig haft två anställda tjejer som hon kallar dem, Britt och Anita. I dag har de bägge passerat pensionsålder, men brukar hjälpa till på höst – och vårmarknaderna.

– Och så jobbade min mamma här så att vi kunde åka på semester, berättar Solveig.

Efter att Lindex och Åhlens flyttade från Sturegatan har det varit kämpigt för butikerna längs gatan menar Solveig och många av dem har stängt igen.

– Men jag tror på Sundbyberg. Det kommer bli ett uppsving i och med allt som byggs här omkring. Det kommer gå att få hit fler butiker igen.

Jag hoppas att det blir en annan skobutik här efter mig. Jag jobbar gärna extra.

Solveig Högberg

Själv tänker hon börja spendera mer tid på landstället i Norrtälje som pensionär, men har inte lust att släppa jobblivet helt.

– Jag hoppas att det blir en annan skobutik här efter mig, gärna med barnskor. Det behövs här i Sundbyberg! Och jag jobbar gärna extra.

Vad som nu blir av lokalen är ännu inte klart.

skobutiken i Sundbyberg stängs. Solveig Högberg med kunden Charlotte af Malmborg

Solveig Högberg hoppas att det blir en ny skobutik som flyttar in efter henne. Foto: Pekka Pääkkö.