Som en boll studsar Numminen in på Walla

Vem känner inte igen den glada slagdängan ”Som en gummiboll” från 70-talet?

I helgen finns chansen lyssna på den och mycket annat. M.A. Numminen, mannen bakom superhiten, besöker i helgen Årsta tillsammans med sin kompanjon ­Pedro Hietanen.

”Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dej, som en boll …”

Den trallvänliga låten är det nog få som har lyckats missa. Bakom verket står den finländske artisten M.A. Numminen som har en både lång och händelserik karriär bakom sig.

– Höjdpunkterna är så många, och på så många språk, så det är svårt att välja ut vad som har varit bäst, säger han.

Från början skrev han musik till redan befintliga texter, sedan började han skriva prosa själv som han också tonsatte. Den första skivan på svenska utgavs redan 1972, och i Sverige har han blivit mest känd för sin hit ”Som en gummiboll”.

Vad det blir för låtar på Walla scen på lördag vet han dock ännu inte.

– Ingen aning! Pedro och jag spelar aldrig efter någon viss plan. Vi testar med några sånger i början och sedan märker vi vilken stil vår publik tycker mest om, säger han.

1977 släppte Numminen ”Som en gummiboll” på skiva, och sedan dess har han spelat den varje gång han besöker Sverige.

– Efter den gjorde jag även karriär i dåtida Västtyskland, och det har gått väldigt bra för mig där. Den tyska versionen, ”gummiball” har de visserligen aldrig riktigt förstått. Det är olika i varje land.

Förutom Sverige och Tyskland har M.A. Numminen även spelat mycket i hemlandet Finland och i Norge. Han är en riktig mångsysslare – förutom musik och sångtexter har han även skrivit ­radiopjäser, flera böcker och en hel del barnsånger, som blivit väldigt populära i framförallt Finland.

– I juli ska jag presentera en timmes filosofiska kantater för tre operasångare och en kammarorkester i Tyskland. Senare under sommaren ska jag skriva nya sångtexter till ett elektroniskt ackompanjemang. Nästa år blir det förmodligen något helt annat.

Fakta

Både sjunger och skriver

Mauri Antero (M.A.) Numminen, föddes i Somero i Finland den 12 mars 1940.

Numminens karriär tog fart 1966 då han för första gången spelade in egna sånger

Han har skrivit flera böcker, bland andra ”M.A. Num­minen In Mem­orian” från 1967.