Min lokala hjälte

Somalisk studiehandledare anställd

Efter långa väntetider kunde Lidingö stad anställa en somalisk studiehandledare som bland annat kommer att jobba på Hersby gymnasium.
Efter långa väntetider kunde Lidingö stad anställa en somalisk studiehandledare som bland annat kommer att jobba på Hersby gymnasium.
15-årige Mustafe fick ingen språkhjälp på Hersby gymnasium. Hans gode man, Sven Lidbeck, gjorde därför en anmälan till Skolinspektionen. Men nu har Lidingö stad lyckats anställa en somalisk studiehandledare.

I slutet av februari skrev Mitt i om att Sven Lidbeck anmält Hersby gymnasium till Skolinspektionen då skolan inte gett elever handledning på deras modersmål. Bland annat saknades det en somalisk studiehandledare.

Skolinspektionen lämnade över ärendet åt Lidingö stad som fick i uppdrag att åtgärda problemet. Lösningen då blev att, för andra gången, gå ut med en platsannons – vilket inte gav något resultat.

Men strax innan påsk lyckades staden anställa en somalisk studiehandledare, berättar Gunilla Engström, chef på modersmålsenheten och mottagningen för nyanlända grundskoleelever i Lidingö stad samt ansvarig för rekryteringen av studiehandledare.

– Jag fick via mitt nätverk jag ingår i kontakt med Sollentuna kommun vars somaliska elever skulle flytta. Då kunde vi anställa studiehandledaren istället. Det känns väldigt kul. Han kan svenska väldigt bra men har somaliska som modersmål, han har erfarenhet, har själv gått i skola och är utbildad vid universitet, säger Gunilla Engström.

Sven Lidbeck är nöjd över att killen han är god man åt äntligen får den hjälp han behöver.

– Jag hade lovat honom att jag skulle se till att det anställdes någon och första tanken när vi fick beskedet var att det här var fantastisk. Han blev jätteglad, säger Sven Lidbeck.

Den somaliska studiehandledaren är anställd att jobba tre timmar varje vecka på Hersby gymnasium men kommer även att ha andra uppdrag inom staden, bland annat i grundskolan.

– Tre timmar känns ju lite lite, men det är väldigt mycket bättre än ingenting, säger Sven Lidbeck.