Sommar på balkongen

Britt och Jan bor fint på sin balkong i Enskededalen och odlar massor.
Britt och Jan bor fint på sin balkong i Enskededalen och odlar massor.
Paret hittar för det mesta sina växter i trädgårdsbutiker.
Paret hittar för det mesta sina växter i trädgårdsbutiker.
Under många år reste Britt och Jan Jakobsson runt i världen.

Nu satsar de på den egna balkongen i stället.

Bättre ställe att hålla till på i sommar kan de inte tänka sig.

”Berätta var i söderort ni hänger i sommar!”. Den uppmaningen har Lokaltidningen Mitt i gått ut med till läsarna. Några som har hört av sig är Britt och Jan Jakobsson i Enskededalen.

De har gått från villa och trädgård i Årsta till lägenhet i Enskededalen. Hur skönt och avslappnat som helst, tyckte det 81-åriga paret. Men det dröjde inte länge förrän det började klia i de gröna fingrarna och nu står 20 kvadratmeter balkong i full blom.

Det började med pelargoner och vinrankor och nu odlar Britt och Jan allt ifrån persikor och chilifrukter till jordgubbar och lavendel. Att balkongen är deras favoritplats går inte att ta miste på.

– Här sitter vi från maj till september, säger Britt.

Utepremiären hade de dock tidigare än så, för redan i mars började det ståtliga persikoträdet att blomma.

– Men utan pollinerande bin kan trädet inte bära frukt. Så jag gav Jan en sminkborste, säger Britta och håller upp en pensel med ett 20 centimeter långt skaft. Med det agerar Jan inseminatör.

– Det ska du veta, att det är ett jävla jobb att pollinera växter, jag håller på i flera dagar i omgångar och duttar, säger Jan.

För det mesta hittar paret sina växter i trädgårdsbutiker, men någon gång har Britt hittat plantor på nätet. Det gör hon nog inte om. För en tid sedan köpte hon en växt och fick några bonusfrön på köpet. Ovetandes vad det var satte Britt fröna i krukan, som växte och påminde om något.

– Jag tänkte att nej, nu jäklar har de skickat mig cannabisfrön!

Britt kapade beslutsamt av några blad och begav sig ner på Gullmarsplan.

– Där står det ju alltid en massa poliser, så jag gick fram till dem med bladet i handen och frågade om de kunde tala om för mig vad det var. Det kunde de inte, men lyckligtvis var det inte hasch i alla fall! säger Britt och Jan skrattar.

Det är ett bra liv de lever tillsammans, tycker de. Båda hade varit gifta fler gånger på varsitt håll när de fick syn på varandra.

– Vi träffades på en Birkakryssning för 25 år sedan och nu är det vi, säger Jan.

Under åren tillsammans har de rest runt i världen. Kryssat runt hela Europa, varit i Mexiko, Kina, Arabemiraten och bott på Kanarieöarna. Men nu är det slut med det.

– Växterna klarar sig i några dagar, men sedan måste vi hem igen, säger Jan.

Nu njuter de av utsikten från balkongen i Enskededalen istället, och lika bra går det. För när solen går ner över Globen finns ingen plats de hellre vill vara på.

– Vi kunde inte ha det bättre än härute på balkongen, säger Britt.

Vilka är dina smultronställen? Mejla soderort@mitti.se.

Fakta

Britt och Jan odlingstipsar

Namn: Britt och Jan Jakobsson.

Ålder: 81 år.

Bor: I 55 plusboende i Enskededalen.

Tidigare yrken: Revisor och finmekaniker.

Enklast att odla:Potatis – så länge lådorna är stora. ”Några små fat räcker inte”. Gurka – ”Se bara till att vattna ordentligt”. Tomat – tacksamt och enkelt att odla. Chili – ”Inte så svårt som man kan tro. Våga testa”.