När det är 20 grader varmt redan klockan 7 på morgonen är det skönt med ett dopp. Men att mötas av skräphögar som badgäster kvällen innan har lämnat efter sig är mindre roligt. Vid Ormbergets klippbad tog en morgonbadare nyligen den här bilden. En överfull papperskorg, omgiven av pizzakartonger, ölflaskor, take away-lådor och muggar.

– Det har varit extremt mycket folk på badplatserna under sommarens värmeböljor och det har också varit väldigt mycket nedskräpning. Är papperskorgarna fulla lägger många skräpet på marken intill, säger Pierre Persson, enhetschef för stadsmiljö i Hägersten-Älvsjö stadsdel.

Under den första värmeböljan i maj kom många klagomål på skräpet in via Tyck till-appen. Sedan har klagomålen minskat, eftersom entreprenören som har hand om städningen av badplatser och parker har anpassat sina resurser efter behoven.

– Man städar minst en gång om dagen och vid behov två eller tre gånger om dagen. Men tidigt på morgonen är det ju inte säkert att man hunnit ut än, säger Pierre Persson.

Ett tufft jobb

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har så kallad funktionsentreprenad, vilket innebär att entreprenören ska tömma papperskorgar och städa så mycket som är nödvändigt. Men att hålla jämna steg med dem som skräpar ner är ett tufft jobb så här års.

– Om någon lagt en stor kartong överst i papperskorgen ser den också full ut trots att det kanske just tömts och nästan är tom. I stället för att trycka ner kartongen lägger många skräpet intill, säger Pierre Ström.

Kommunen tar över

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har två entreprenörer för parkskötseln. Så kommer det inte att förbli. I oktober 2025 ska stadsdelsförvaltningen överta parskötseln i egen regi, som Mitt i tidigare berättat. Beslutet fattades av den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnden förra året. Anledningen är att man vill kunna styra parkarbetet på ett mer direkt sätt och få större kontroll över kostnaderna.