ANNONS

Typiska sommarbrotten minskar i Stockholm

sommarbrott
Anmälningarna av typiska sommarbrott som lägenhetsinbrott och båtstöld har minskat 2018.
Misshandel utomhus, inbrott och båtstölder är brott som ofta ökar på sommaren.
Men i år har de allra flesta sommarbrotten minskat jämfört med tidigare år. Det visar de senaste anmälningssiffrorna.
ANNONS

På sommaren brukar en viss typ av brott skjuta i höjden.

Misshandel utomhus, inbrott i lägenheter och villor, stöld av cyklar, mopeder och motorbåtar samt sjöfylleri är typiska ”sommarbrott”.

Extra gynnsamt för brott brukar värmen vara, men under rekordheta sommaren 2018 verkar brotten i själva verket minskat jämfört med tidigare somrar.

Det visar de preliminära anmälningssiffrorna för sommaren från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det är min uppfattning också, säger Pontus Fors, kriminalkommisarie på brottssamordningen vid Citypolisen.

Grep inbrottsligorna

Mest minskar anmälningarna på inbrottsstölder i lägenheter och villor som är 30 procent mindre den här sommaren jämfört med i fjol.

– En förklaring kan vara att vi i början på sommaren grep en del av de utländska ligorna som brukar stå för många inbrott, säger Pontus Fors.

Enligt honom kan det även ha blivit svårare att föra stöldgods ut ut landet eftersom polisen genomfört mer kontroller vid gränsen.

Något som kan vara en koppling till att även anmälningarna av moped-, motorcykel- och motorbåtsstölder även det har minskat i sommar jämfört med tidigare år.

ANNONS

Kan ha blivit svårare att anmäla

Men enligt brottssamordnaren Pontus Fors kan det finnas ännu ett lager i de minskade anmälningarna.

– Det är väl som att svära i kyrkan, men det verkar ha varit svårare att anmäla brott i sommar med långa kötider på anmälningscentralerna, säger han.

Kan även extremvärmen spela in?

– Som sagt brukar ju värme göra det mer gynnsamt för brott. Men om extremhettan även gjort tjuven loj är för svårt att anta. Det blir för mycket spekulation.

Ett sommarbrott som däremot verkat ökat i sommar är cykelstölderna. Anmälningarna jämfört med i fjol har gått upp 8 procent jämfört med 2016.

ANNONS