Dags för sommardäck – då varnar polisen för däcktjuvar

Idag, måndagen den 15 april, ska dubbdäcken väck.
Idag, måndagen den 15 april, ska dubbdäcken väck.
Idag är sista dagen att byta bort dubbdäcken på bilen. På däckbytarfirmorna har det varit högtryck hela veckan och många Järfällabor rullar nu undan dubbdäcken till sina garage och källarförråd. Men det gäller att se upp – nu ökar också risken för däckstölder, varnar polisen.
– Tillfället gör tjuven, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

Våren verkar vara här på allvar, och med den kommer däckbyten. Nu är det inte bara den torra asfalten som påtalar för oss att dubbdäcken gjort sitt för den här gången – det gör även lagen. Måndagen den 15 april är sista dagen det är tillåtet att köra med dubbdäck, såvida det inte råder, eller väntas bli, vinterväglag.

På Motordepån i Barkarby har det varit hårt tryck senaste veckan.

– Det blir alltid mycket i slutet på mars och sen rullar det bara på, säger Sandra Ljunggren, VD på Motordepån.

Vårväder ger högtryck på däckfirmor

Enligt lag måste bilarna ha vinterdäck fram till sista mars och har man dubbdäck ska de alltså vara av senast den 15 april. Det betyder att man bara ha lite drygt två veckor på sig att byta, om man kör med dubbdäck.

– Det var lite lugnare förra veckan när det var så kallt. Folk avvaktade nog lite då, men nu när det blivit fint väder ute så märker vi att folk ringer mer, säger Sandra Ljunggren.

Polisen: Se upp för däcktjuvar

Ett ovälkommet mönster som återkommer i samband med bytena är däckstölderna. Enligt polisen ökar de alltid vid den här tiden på året.

– Jag har ingen statistik för i år, men det är två gånger per år däckstölderna brukar öka och det är i samband med däckskiftena, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

Däck tar upp mycket plats, och som privatperson kan det vara ett gissel att hitta en bra förvaring för dem. Men att ha dem under en presenning på trädgården är inte att rekommendera, säger Magnus Nilsson.

Det är svårt. Man kan ju inte gärna ha dem i lägenheten.

Kommunpolis Magnus Nilsson om hur man bör förvara sina däck

– Tillfället gör tjuven. Det gäller att göra det svårt för tjuven. Det är vanligt med inbrott i garage, carports och källarförråd.

Hur ska man värja sig då?

– Det är ju svårt. Man kan ju inte gärna ha dem i lägenheten, men man bör tänka till om man har dem i ett källarförråd med ett litet hänglås på. Man kanske får kika på däckhotell som alternativ, även om det är dyrt förstås, säger Magnus Nilsson.

Men det är inte bara privatpersoner som riskerar drabbas.

– Däckfirmor brukar få påhälsning vid den här tiden på året. Det gäller inte bara Järfälla utan hela Stockholmsområdet. De stora firmorna, som jag gissar bunkrar upp stora lager inför däckbytena, brukar vara utsatta, säger kommunpolis Magnus Nilsson.