Sommardäck ställde till det i ovädret

Att säga att Östermalm skonades från snöovädret i mitten av förra veckan är givetvis att ta i. Men stadsdelen klarade sig ändå hyfsat i kaoset.

– Innerstan har prioriterats för att få bort snön från gator där bussar går. Vi räknar med att det värsta ska vara borta i mitten av den här veckan, säger Mats Freij, informatör på trafikkontoret.

Enligt Freij hörde 500 personer i hela Stockholms av sig dagarna efter snökaoset för att klaga på arbetet med att få bort snön. Men då handlade det främst om klagomål från de yttre delarna av Stockholm. Även kollektivtrafiken klarade sig bättre innanför tullarna.

– Tunnelbanan och spårvagnen gick, och det är trots allt inte så långa sträckor att gå inne i stan, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Den röda tunnelbanelinjen gick hela onsdagen med mindre förseningar. I stort sett all busstrafik i innerstan ställdes dock in. Däremot gick alltså Djurgårdslinjen helt enligt tabell.

– Den har sin fasta rutt och går på spår. Sedan tror jag att bilåkarna respekterade det hala väg­laget och undvek att köra på samma gator som spårvagnen, säger Jesper Pettersson.

Östermalmspolisens arbete påverkades mer av ovädret.

– Vi hade planerat att genomföra trafikkontroller som vi tvingades ställa in. I stället satte vi personal i tunnelbanan för att motverka fickstölder i den trängsel som uppstod, säger Wenche Deas Mobergh, närpolischef Östermalm.

I övrigt skedde inte alltför många polisingripanden kopplade till ovädret. Den största överraskningen för polisen på Östermalm var att så många bilister fortfarande körde med sommardäck.

– Bilar gled in i varandra i halkan och många ­behövde hjälp med att knuffas ut ur snön, säger Wenche Deas Mobergh.

Vi satte ­personal i tunnelbanan för att motverka fickstölder i trängseln.Wenche Deas Mobergh Östermalmspolisen