ANNONS

Sommaren när alla vill bada

Kvarnbadet i Vallentuna har varit j ttepoppis i sommar.Bild p pappa Mats Holmgren sonen Vidar Sj gren med simglas gon samt Teo Sj gren
Vidar Sjögren tar ett skutt ner i vattnet ner till pappa Mats Holmgren.
Kvarnbadet är Vallen­tunas somriga vardagsrum.

I år har vädret lockat rekord­många besökare. 70 000 har besökt det populära badet redan innan säsongen är slut.
ANNONS

– Vi har haft 70 000 besök sedan 24 maj. Siffran är ju inte slutgiltig än men förra året hade vi omkring 50 000 besök. Så man får nog säga att det är en rekordsommar. I mannaminne i alla fall, säger Thomas Lindberg, enhetschef för fritidsförvaltningen på Vallentuna kommun som driver Kvarnbadet.

Sedan säsongsstarten har kassa­personalen på Kvarnbadet räknat besökarna manuellt, varma dagar har folk vällt in. Rekordet var en dag i juli då 2 500 kom för att svalka sig under en enda dag.

När Mitt i Vallentunasteget besöker badet är det litet svalare. Men badarna strömmar till. På den annars så ödsliga vägen som går från Vallentuna kyrka mot Kvarnbadet färdas nu ett lämmeltåg av fotgängare och cyklister, bärande på handdukar och badväskor.

Millie Skönborg sitter redan i en solstol och läser. Hon besöker Kvarnbadet flera gånger i veckan. Visst har det varit mycket folk under sommaren. Men det har funkat, tycker hon.

– Vi har alltid hittat en hörna att sitta på, säger hon.

Hon tycker att badet har många fördelar – nära, trevlig personal och fräscht vatten.

– Och så kan vi ta med oss tre av våra barnbarn på säsongskortet, säger hon.

Millie Skönborg bor runt hörnet men även mer långväga besökare kommer till Kvarnbadet. Något som enligt fritidsförvaltningens Thomas Lindberg gör det riktigt trångt på parkeringsplatsen. Mats Holmgren från Upplands Väsby med sönerna Teo och Vidar Sjögren har kommit för att finslipa på simtagen från sommarens simskola.

– Det här badet är helt okej. Det är stort och gott om plats, säger Mats Holmgren.

ANNONS

Vallentunabon Eva Källemyr tycker att badet är bra och billigt för familjer. Men skulle önska att det fanns något som lockade äldre barn.

– Ett hopptorn eller en vattenrutschkana, säger Eva Källemyr och får medhåll från sonen David som gör tummen upp nere i poolen.

Under sommaren har Kvarnbadet inte bara varit ett bad. I en byggnad har det funnits spel och andra aktiviteter, som ansiktsmålning. Det finns pingisbord, volleybollnät och en liten lekpark för de minsta. När Lokaltidningen Mitt i besöker badet övar ett gäng cheer­leadingtjejer på att bygga en mänsklig pyramid på gräset. Dessutom finns en grill- och glasskiosk. Litet som ett somrigt vardagsrum.

De senaste åren har mest tekniska upprustningar gjorts. Men nya satsningar är på gång. Under sommaren har en enkät­undersökning gjorts bland besökarna för att få in tips och önskemål.

Den 31 augusti ska Kvarnbadet enligt planerna slå igen sina portar för säsongen. Men om sensommaren fortsätter med värme och sol finns möjligheten att hålla öppet litet längre.

– Det finns en politisk vilja att man ska vara flexibel och väderberoende, säger Thomas Lindberg.

Det här badet är helt okej. Det är stort och gott om plats.Mats Holmgren

Fakta

Här kan du också bada i Vallentuna

Det finns två kommunala sjöbad i Vallentuna. Badplatserna har strand och brygga.

Långsjöns badplats ligger längs Rialavägen i Garns Ekskogen. Just nu avråder kommunen från bad där på grund av otjänligt vatten. Nya prover ska tas.

Bergsjöns badplats ligger i Kårsta, nära Kårstaskolan. Här kan man bada från brygga, strand eller klippa. Sjön är så liten att den snabbt går att simma i hela sin längd för vana simmare.

källa: vallentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.