ANNONS

Nu står sommarens VM-hjältar staty – i Jordbro

Avbildningarna av Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer står nu i Jordbros industriområde.
Avbildningarna av Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer står nu i Jordbros industriområde.
Jordbro har fått finfrämmat.
De fyra statyer som togs fram på några av fotbollslandslagets VM-stjärnor finns nu till allmän beskådan i industriområdet.
ANNONS

Flera har redan sett statyerna i media i sommar – och nu har de kommit till Haninge.

Avbildningarna av VM-hjältinnorna Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer har kommit till Coca-colas tomt i Jordbros industriområde.

Det var inför sommarens VM som de första statyerna av kvinnliga svenska fotbollsspelare någonsin togs fram av svenska fotbollförbundet och dess storsponsor Coca-cola från Jordbro.

Det har kommit en del förfrågningar från allmänheten som vill se avbilderna så vår förhoppning är att de ska kunna göra det

Frida Keane på Coca-cola

Nu kan man alltså skymta dem – i alla fall ett tag.

– Det har kommit en del förfrågningar från allmänheten som vill se avbilderna så vår förhoppning är att de ska kunna göra det, säger Frida Keane, kommunikationsdirektör på Coca-cola AB till Mitt i.

De fyra spelarna förärades i maj med varsin avbildning i glasfiber och betong.

ANNONS
Fakta

Har du koll? Här är andra omtalade statyer av idrottare

Michael Jordan

Basketfenomenet fick sin egna staty avtäckt utanför Chicago Bulls hemmaarena United Center i november 1994. Avbildningen skildrar det han gjorde sig mest känd för: slam-dunken.

Statyn "The Spirit" gestaltar Michael Jordan vid Chicago Bulls hemmaarena United Center.

Statyn ”The Spirit” gestaltar Michael Jordan vid Chicago Bulls hemmaarena United Center.

Christiano Ronaldo

Det som nog varit den mest omtalade bronsbysten bland dagens fotbollskids. När statyn avtäcktes på Madeiras internationella flygplats, så var det ingen som kände igen den portugisiska fotbollsvirtuosen. Bysten var helt enkelt galet olik superstjärnan och ersattes 2018 med en betydligt mer lik staty – på familjen Ronaldos begäran. Men sista ordet är inte sagt – en namninsamling har skapats för att få tillbaka den första statyn.

Agneta Andersson

OS- och VM-guldmedaljören i kanot, Agneta Andersson, fick sin egen staty hemma i Karlskoga 2009, för att hedra 25-årsjubileet av hennes första olympiska guldmedalj. Totalt tog hon sju OS-medaljer, varav tre guld, vilket gör henne till en av Sveriges största olympier genom tiderna.

Någon koppling till Haninge förutom just Coca-cola har inte de fyra spelarna, och innan VM var mångas förhoppningar att statyerna i stället skulle placeras ut och finnas till för allmänheten permanent.

Hur länge de går att se på tomten i industriområdet är oklart.

– Vi vet ännu inte riktigt var de kommer att placeras i framtiden. Det finns lite olika spår och vi har fått intressanta förfrågningar, säger Frida Keane.

Olika uppfattningar om statyernas genomslag

Om avbildningarna är ett stort steg för hur vi ser på kvinnlig idrott, eller om det bara har varit ett PR-trick från Coca-cola inför VM-sommaren, råder det dock delade uppfattningar om.

– Det är mycket viktigare frågor om hur klubbarna satsar, hur man satsar på tjejer som vill spela fotboll i unga år, vad de har för tillträde till planer, vad de får för betalt, sade till exempel SR:s kulturreporter Gunnar Bolin till den egna radiokanalen vid avtäckningarna i maj.

De fyra avbildningarna stod under VM-slutspelet på olika platser i landet, bland annat hemma i spelarnas hemkommuner.