ANNONS

Nu stängs Getingmidjan av – så påverkas du

Getingmidjan.
Här får inga tåg rulla ut längre.
Idag stängs järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholm södra av – den så kallade Getingmidjan. Det innebär ökad trängsel på pendeltågen när fler får samsas om Citybanan. Först den 19 augusti rullar trafiken igen.
ANNONS

Då var det dags igen. För andra sommaren i rad stängs Getingmidja – sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms Södra – av.

Enligt Trafikverket börjar och slutar åtta av tio tåg i Stockholm.

Så åker du

Precis som tidigare är det åtta veckor som gäller och enligt tidsplanen börjar tågen rulla igen den 19 augusti klockan 04.57. Som tidigare stannar tågen söderifrån i Flemingsberg eller Stockholm södra. De norrifrån stannar vid Centralstationen.

För att ta sig där emellan är det Citybanan som gäller – mer trängsel att räkna med då både SJ- och SL-resenärer får samsas om pendeltågen.

Även SL renoverar närliggande Söderströmsbron vilket innebär avstängda tunnelbanelinjer mellan Slussen och T-centralen. Resenärer får byta linje för att fortsätta vidare. Röda linjen slutar gå mellan den 1 juli till den 15 juli – gröna linjen slutar gå den mellan 16 juli fram till den 12 augusti.

Vad kommer att göras?

Nu under sommaren kommer järnvägsbron över Söderström, och över Söder Mälarstrand, att bytas ut. Det är enligt Trafikverket ett komplicerat jobb då det kommer göras från vattnet – med hjälp av pråmar.

När den gamla broöverbyggnaden tas bort och den nya sätts på plats kommer all sjötrafik att stängas av och när bron byts ut över Söder Mälarstrand kommer all biltrafik att stängas av – det sker den 8 och 9 juli.  

ANNONS

Fler renoveringar

I järnvägstunneln under Södermalm byter Trafikverket också räls, slipers och makadam samt installerar ett nytt så kallat växelkryss med högre kapacitet.

Även på Riddarholmen utförs reparationsarbeten, samtidigt som renoveringar och förstärkningsarbeten görs i tunneln och i områdena omkring. Tegelbacken får sju nya växlar.

Fakta

Tidsplan för sommarens arbeten på Getingmidjan

26 juni: Pråm anländer med brodelar från Västerås

26-27 juni: Positionering för att förbereda lyft av brosektion närmast Riddarholmen

27 juni: Kapning av brosektion över Söderström

28 juni Lyfter av halva bron över S-ström, närmast Riddarholmen

28-30 juni Positionering för att förbereda lyft av brosektion närmast Söder Mälarstrand

29-30 juni Lyfter av halva bron över S-ström, närmast S Mälarstrand

6 juli Positionering för att förbereda lyft av brosektion över Söder Mälarstrand

6-7 juli Lyfter av brodelar över Söder Mälarstrand

8-9 juli Lyfter på brodelar över Söder Mälarstrand (trafik stängs av)

13-16 juli Lyfter på brodelar över Söderström

19 aug Tågen går kl 04:57

Källa: Trafikverket
ANNONS