Nu ska sommarens sopkonflikt städas upp

Sophämtarna blev sittande vid sina fordon när konflikten bröt ut 5 juli.
Sophämtarna blev sittande vid sina fordon när konflikten bröt ut 5 juli.
På onsdag faller domen i Arbetsdomstolen efter sommarens uppmärksammade konflikt på Reno Norden.
Domstolen ska ta ställning till om det handlade om en olaglig strejk eller om sophämtarna blev avskedade.

På morgonen 5 juli förra året åkte sophämtarna på Reno Norden aldrig ut för att hämta soporna. Orsaken var att sophämtarna hamnat i en infekterad konflikt med arbetsgivaren. Konflikten skapade snabbt kaos i sophämtningen i stora delar av Stockholm.

Striden handlade om att hämtarna inte ville göra den inventering av nycklarna till soprummen som arbetsgivaren krävde. Sophämtarna menade även att nya avtal skulle innebära försämrade arbetsvillkor. De nya avtalen hängde ihop med en ny upphandling med Stockholms stad som började gälla under hösten.

Reno Norden har hävdat att det som inträffade var en vild och olaglig strejk. De har därför stämt närmare 50 sophämtare på 5 000 kronor var. Sophämtarna menar däremot att de blev uppsagda redan 6 juli av Reno Norden och att orsaken till att de inte åka ut 5 juli var att arbetsgivaren hade låst in nödvändiga nycklar.

Massjukskrivning prövas

Två dagar efter att konflikten brutit ut sjukskrev sig 27 arbetstagare. Det ser Reno Norden som en stridsåtgärd medan sophämtarna själva menar att de sjukskrev sig på grund av arbetsgivarens dåliga hantering av konflikten.

Domen i Arbetsdomstolen har skjutits upp flera gången men på onsdag förmiddag ska den till slut meddelas.