ANNONS

Svenska sommargäster fler än förväntat på Haninges campingar

Campingplats. Illustrationsbild.
Campingplats. Illustrationsbild.
Campingarna i Haninge har under våren haft farhågor om att få besökare i sommar skulle slå hårt ekonomiskt.
– Men just nu ser det ganska bra ut för oss, säger Bosse Berglund på Östnora camping.
ANNONS

Östnora camping, som har ett driftavtal med Haninge kommun, fick till midsommarhelgen negativt besked från kommunen om hyresreduktion för sommaren.

Folk är ju ute och rör på sig igen

Bosse Berglund, Östnora camping

Campingen har i flera månader befarat att gästerna skulle bli få med anledning av coronapandemin, vilket skulle slå ekonomiskt.

Men sedan reserestriktionerna om resor inom landet slopades 4 juni ser det plötsligt bättre ut för Östnora som nu förväntar sig en ”normal sommar” med kiosken öppen, enligt Bosse Berglund.

– Vi hade räknat med betydligt mindre folk än vad som nu kommer. Folk är ju ute och rör på sig igen. Vi vidtar väldigt mycket försiktighet, och vi vet ju inte hur det blir längre fram, men just nu kommer gästerna, säger han.

Gålö havsbad och camping ser också en ökad trend av bokningar av inhemska gäster sedan 4 juni, men menar samtidigt att nedgången av utländska gäster, gruppbokningar, konferenser och bröllop påverkar.

– Vi ser med tillförsikt på sommaren, men det återstår att se hur det blir ekonomiskt i slutändan, säger Maria Jonasson på Gålö havsbad och camping.

Fakta

Extra städning och fler grillplatser

SCR Svensk Camping har med anledning av corona tagit fram riktlinjer för sina campingplatser.

  • Att hålla avstånd mellan husvagnarna, husbilarna och tälten, att se till att köer i receptionen undviks, att offentliga utrymmen städas extra är några exempel på nya rutiner.

– Det är viktigt att alla följer de rekommendationer som finns. Fördelen med camping är att gästerna har sitt eget boende med sig och det finns sedan tidigare regler kring avstånd på fyra meter mellan varje plats på campingarna, på grund av bland annat brandsäkerhet, säger Peter Jansson, tf vd för branschorganisationen SCR Svensk Camping.

”Måste ta ansvar”

Enligt STF är det viktigt att vandrarhem och andra anläggningar tydligt berättar vad de har gjort för att minska risken för smittspridning.

  • Slopad buffé som ersätts med frukostkorg, extra städning, begränsningar av antal personer i gästkök på vandrarhem och fler grillar för gästerna ska kunna laga mat utomhus är några exempel på åtgärder som har införts på vandrarhem i länet.
  • – Både gästerna och anläggningar måste tänka till och agera på ett sätt som är ansvarsfullt och som inte riskerar att belasta sjukvården i onödan, säger Jenny Engström på STF.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.