”Sommarjobb en chans att stå på egna ben”

Niorna uppmanas att söka jobb på egen hand. Det blir svårt, tror Mina och Fadi. "Det var till och med svårt att få en praoplats i åttan".
Niorna uppmanas att söka jobb på egen hand. Det blir svårt, tror Mina och Fadi. "Det var till och med svårt att få en praoplats i åttan".
Beslutet att slopa sommarjobben för nior har väckt starka reaktioner. Men vad tycker ungdomarna själva? Mitt i träffade Mina och Fadi på Grönkullaskolan.

Bara ett par månader återstår av plugget innan det är skolavslutning för eleverna på Grönkullaskolan. För niorna väntar en ny tillvaro på olika gymnasieskolor runt om i länet. Men efter beslutet att avskaffa sommarjobben för Sundbybergs nior ser Fadi Dawli och Mina Mohammadis sommar inte riktigt ut som de tänkt sig.

– Jag var så taggad på att jobba! Jag såg fram emot att lära mig nya saker och tjäna egna pengar, säger Mina.

Fadi var inställd på ett jobb inom vård och omsorg. För lönen hade han tänkt köpa saker inför gymnasiet, som material, kläder, kanske en dator.

– Det skulle bli så skönt att slippa behöva gå och fråga föräldrarna om pengar varje gång. Jag hade redan skrivit cv. Att det inte går att få jobb inom kommunen längre kom som en chock. Vad ska man göra nu? frågar han sig.

Istället för att erbjuda jobb åt nior vill det politiska styret satsa mer på jobben för de lite äldre, födda 1998-1999. Ett mål är att från nästa år förlänga jobbperioden från två till tre veckor.

Beslutet har väckt reaktioner. ”Tråkig utveckling för Sundbyberg nu när M tagit över”, twittrade gymnasieministern medan andra anser att ”kvalitet framför kvalitet” är rätt väg att gå.

Men att jobben för nior slopas är också för att de, enligt kommunalrådet Josefin Malmqvist (M), generellt sett har haft svårare att utföra sina arbetsuppgifter och komma i tid.

Orättvist, tycker Fadi.

– Det är jättemånga nior som är smarta och vill jobba. Nästan alla i klassen hade tänkt söka. Man måste ju börja någonstans för att få erfarenhet, menar han.

– Det där är ju inte ens logiskt! Ett sommarjobb är ganska stort att få, många vill ta ansvar och känna sig som vuxna, säger Mina.

Bejar Ari som också går i nian menar att det är svårare att fixa ett jobb själv för en 15-åring jämfört med för en 17-18-åring.

– Om jag skulle gå till ICA och söka tror jag inte att de skulle vilja ha mig, att jag inte räknas som kvalificerad. Det är enklare när man är äldre och har fått erfarenhet. För oss i nian var det här en chans att stå på egna ben, även om det bara var för två veckor.

Josefin Malmqvist säger att de nya reglerna ändå gagnar niorna då de nästa sommar kan erbjudas en längre jobbperiod, till dess uppmuntrar hon ungdomarna att söka andra jobb.

– Kommunens jobb är ett komplement till andra jobb, det finns många privata företag som själva annonserar och anställer ungdomar för sommarjobb. Så man kan absolut titta runt efter annat, säger hon.

Mina är tveksam.

– Det var till och med svårt att få en praoplats i åttan. Ett jobb, det blir mycket svårare.